Bramborový koláč se švestkami a perníkem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Brambory
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Cukr krupice
  • 250 g Mouka polohrubá
  • 500 g Švestky
  • 70 g Perník
  • 70 g Cukr krupice
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 200 ml Mléko polotučné
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 špetka Sůl
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Rum
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 652 kcal
  • Sacharidy 90 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 68 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 86 g
  • Cholesterol 82.2 mg
  • Draslík 528.2 mg
  • Vláknina 7171.3 mg
  • Vitamín A 7171.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.7 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 36.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory uvaříme ve slupce, slijeme a necháme zchladnout. Poté ustrouháme na jemno. Máslo rozpustíme, mouku promícháme s kypřicím práškem. Omyté a okapané švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Perník ustrouháme najemno a promícháme s cukrem a chladným máslem, až se hmota drobí.

  • 2

    V míse promícháme brambory s moukou, cukrem, vanilkovým cukrem, máslem, rumem a přiléváme vlažné mléko, až vznikne těsto, které spadá z vařečky.

  • 3

    Těsto rozetřeme na plech, poklademe půlkami švestek, rovnoměrně posypeme perníkem a v troubě předehřáté na 150 °C pečeme zhruba 30 až 40 minut.

  • 4

    Koláč necháme vychladnout a podáváme.

Komentáře k receptu