Bramborový koláč se švestkami a perníkem
Suroviny
- 200 g Brambory
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Cukr krupice
- 250 g Mouka polohrubá
- 500 g Švestky
- 70 g Perník
- 70 g Cukr krupice
- 70 g Máslo čerstvé
- 20 g Máslo čerstvé
- 200 ml Mléko polotučné
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Rum
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 652 kcal
- Sacharidy 90 g
- Tuky 30 g
- Sodík 68 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 86 g
- Cholesterol 82.2 mg
- Draslík 528.2 mg
- Vláknina 7171.3 mg
- Vitamín A 7171.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.7 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory uvaříme ve slupce, slijeme a necháme zchladnout. Poté ustrouháme na jemno. Máslo rozpustíme, mouku promícháme s kypřicím práškem. Omyté a okapané švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Perník ustrouháme najemno a promícháme s cukrem a chladným máslem, až se hmota drobí.
-
2
V míse promícháme brambory s moukou, cukrem, vanilkovým cukrem, máslem, rumem a přiléváme vlažné mléko, až vznikne těsto, které spadá z vařečky.
-
3
Těsto rozetřeme na plech, poklademe půlkami švestek, rovnoměrně posypeme perníkem a v troubě předehřáté na 150 °C pečeme zhruba 30 až 40 minut.
-
4
Koláč necháme vychladnout a podáváme.