Kachna s čočkou
Suroviny
- 200 g Čočka jedlá
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 200 ml Voda pitná
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Sůl mořská
- 0.25 kávová lžička Sůl mořská
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Petržel kořen
- 0.5 hrst Petržel - nať
- 0.5 hrst Tymián čerstvý
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 4 stroužek Česnek
- 1 l Vývar zeleninový
- 2 kg Kachna domácí
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Ocet vinný
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2013 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 172 g
- Sodík 1815 mg
- Bílkoviny 63 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 317.2 mg
- Draslík 1865.5 mg
- Vláknina 34842.1 mg
- Vitamín A 34842.1 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 78.7 mg
- Vitamín E 5.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytou a osušenou kachnu dobře nasolíme a přes noc ji nechám v lednici odležet. Poté ji vložíme do pekáče, opepříme, zalijeme vodou a v troubě předehřáté na 150 °C pečeme zhruba 3 hodiny. V průběhu pečení přeléváme výpekem a je-li třeba, ještě podlijeme vodou.
-
2
V mezičase připravíme dušenou čočku. Zeleninu omyjeme a očistíme, cibuli a česnek oloupeme. Vše nakrájíme na drobnější kostky a na rozpáleném oleji restujeme. Přidáme bobkové listy, bylinky, které jsme svázali, opepříme a osolíme. Vše dusíme za častého míchání zhruba 5 minut. K zelenině přimícháme opláchnutou a okapanou čočku a sterilovaná krájená rajčata, zalijeme vývarem, aby bylo vše ponořené, a asi 20 minut vaříme, až je čočka měkká. V průběhu vaření případně přilijeme vývar, ale jen tolik, aby směs nebyla příliš řídká. Dbáme, aby se čočka nepřevařila. Na závěr přidáme máslo a ocet. Před podáváním ze směsi vyjmeme bobkové listy a bylinky a přimícháme drobně posekanou petrželku.
-
3
Kachnu naporcujeme a podáváme s čočkou.