Bramborové noky se šunkou a brynzou
Suroviny
- 300 g Brambory
- 130 g Sýr Brynza
- 100 g Farmářská šunka 96% masa
- 200 g Řepa Červená Bio
- 100 g Mouka pšeničná hrubá
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 1 ks žloutek
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cibule
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 3.5 l Voda pitná
- 1.5 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Pažitka
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Ocet vinný červený
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 336 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 16 g
- Sodík 419 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 61.3 mg
- Draslík 404.4 mg
- Vláknina 5279.5 mg
- Vitamín A 5279.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté brambory ve slupce uvaříme v osolené (0,5 lžička soli) vodě do měkka, slijeme a necháme mírně zchladnout. Zchladlé oloupeme a propasírujeme do mísy. Smícháme s moukou, solí (0,5 lžička), rozšlehaným vejcem a žloutkem a vypracujeme hladké těsto. Pokud by se lepilo, přidáme mouku.
-
2
Vyválíme válečky, z nich krájíme šikmo noky a v v osolené vroucí vodě vaříme asi 4 minuty, scedíme (asi 3 lžíce vody odložíme) a necháme okapat.
-
3
V osolené vodě uvaříme do měkka řepu, slijeme a necháme zchladnout. Poté řepu oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme na jemno, zpěníme na rozpáleném oleji, přidáme řepu, zalijeme octem, osolíme a opepříme a necháme ocet odvařit.
-
4
Do silnostěnného kastrolu vlijeme odloženou vodu a v ní rozpustíme brynzu. Do brynzy vmícháme okapané noky a přimícháme drobně pokrájenou šunku.
-
5
Noky podáváme s červenou řepou a jemně posekanou pažitkou.