Švábské sýrové špecle

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 160 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 145 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 200 ml Voda pitná
  • 5 ml Olej slunečnicový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cibule
  • 3 špetka Petržel - nať
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 691 kcal
  • Sacharidy 64 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 475 mg
  • Bílkoviny 37 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 310.6 mg
  • Draslík 159.9 mg
  • Vláknina 16503.7 mg
  • Vitamín A 16503.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.8 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupeme a na kolečka pokrájíme cibuli. V hrnci rozehřejeme olej a cibulová kolečka dozlatova podusíme. Omyjeme a necháme okapat petržel, najemno nakrájíme a podusíme s cibulí. Nahrubo namletým pepřem a muškátovým oříškem okořeníme. Nahrubo nastrouháme ementál. Rozehřejeme troubu na 200 °C (plynová trouba stupeň 3-4, horkovzdušná trouba 180 °C).

  • 2

    Smícháme mouku s vodou, dvěma vejci a solí a mícháním vypracujeme vláčné těsto.

  • 3

    Do velkého hrnce dáme vodu, přivedeme k varu a do vařící vody přes struhadlo na špecle těsto rovnoměrně vytlačíme. Špecle vaříme v odkrytém hrnci, dokud nevyplavou na hladinu.

  • 4

    Děrovanou naběračkou špecle vytáhneme z vody, jemně je propláchneme studenou vodou a v sítku je necháme okapat.

  • 5

    Do žáruvzdorné formy navrstvíme špecle, cibulovo-petrželovou hmotu a polovinu sýra. Znovu dochutíme pepřem a muškátovým oříškem, zasypeme zbytkem nastrouhaného sýra.

  • 6

    Zapékáme asi 15 minut v troubě.

Komentáře k receptu