Musaka z mletého hovězího masa
Suroviny
- 400 g Brambory
- 70 g Máslo čerstvé
- 70 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 500 g Hovězí maso mleté
- 200 ml Mléko plnotučné
- 200 ml Víno červené
- 300 ml Hovězí vývar základní
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 0.56 ks Lilek
- 0.5 ks Protlak rajčatový sterilovaný
- 2 ks Bobkový list
- 2 ks Bobkový list
- 3 ks Celer řapíkatý
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 špetka Skořice mletá
- 5 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 613 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 30 g
- Sodík 492 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 103.5 mg
- Draslík 1383.1 mg
- Vláknina 12716.7 mg
- Vitamín A 12716.7 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.5 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 337.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno, lilky očistíme a nakrájíme na plátky, řapíky celeru očistíme, opláchneme a nakrájíme nadrobno, oloupaný česnek nakrájíme na plátky.
-
2
Na rozpáleném olivovém oleji zpěníme cibuli, přidáme česnek a celer a zarestujeme. Poté vmícháme maso, restujeme za stálého míchání. Na závěr přidáme rajčatový protlak, pár vteřin smažíme, poté přilijeme víno, přidáme bobkové listy a vaříme do odvaření alkoholu. Přilijeme vývar a ragú dusíme, až je maso měkké. Hotové ragú ochutíme solí a pepřem.
-
3
V mezičase na oleji osmažíme dozlatova z obou stran plátky lilků, odložíme na talíř, osolíme, opepříme a poprášíme skořicí.
-
4
V hrnci ohřejeme mléko s bobkovými listy. V hlubším kastrolu rozehřejeme máslo, vmícháme mouku a připravíme světlou jíšku. Do vychladlé jíšky zašleháme postupně teplé mléko, dbáme, aby se netvořily hrudky.
-
5
Do zapékací mísy naskládáme vrstvu plátků brambor, které jsme oloupali a omyli. Přelijeme částí bešamelu, narovnáme část ragú, poklademe částí lilků a postup opakujeme, až vše spotřebujeme(poslední vrstvou je maso přelité bešamelem).
-
6
Musaku v troubě předehřáté na 160 °C zapékáme zhruba 45 minut.