Vepřová kýta s ostravskou klobásou
Suroviny
- 800 g Vepřová kýta
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 200 g Paprika červená
- 500 ml vývar z vepřového masa
- 0.45 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř růžový mletý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Cuketa
- 1 ks Klobása ostravská
- 2 ks Tymián čerstvý
- 6 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 602 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 38 g
- Sodík 349 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 134 mg
- Draslík 1233.5 mg
- Vláknina 14640 mg
- Vitamín A 14640 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 121.2 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Klobásu oloupeme a nakrájíme na klínky. Aby se s nimi dobře pracovalo, vložíme je na pár minut do mrazáku. Cibuli a papriky očistíme, papriky zbavíme jádřinců a nakrájíme na větší kousky. Rajčata nakrájíme. Omyté cuketě odkrojíme konce a cuketu nakrájíme na kolečka.
-
2
Opláchnutou kýtu očistíme a tenkým nožem uděláme zářezy, do nichž vložíme klínky klobásy. Kýtu po všech stranách osolíme 0,5 lžičkou soli, opepříme 0,25 lžičkou soli, přidáme cibuli, papriky, rajčata, rozmarýn, podlijeme vývarem a pod alobalem pečeme zhruba hodinu a půl v troubě předehřáté na 180 °C. Během pečení podle potřeby podléváme vývarem.
-
3
Upečené maso přeložíme na talíř a držíme na teple, zeleninu vyjmeme a rozmixujeme.
-
4
Před podáváním cuketu orestujeme na olivovém oleji, přidáme rozdrcený česnek, sůl a pepř. Maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a obložíme cuketou.