Plněné hovězí závitky - ptáček

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 750 g Hovězí maso zadní
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Hořčice plnotučná
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks okurky sterilizované
  • 3 ks Cibule
  • 1 ks Klobása uzená
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 4 plátek Slanina vepřová
  • 1 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Hořčice plnotučná
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 376 kcal
  • Sacharidy 15 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 428 mg
  • Bílkoviny 48 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 170.8 mg
  • Draslík 134.5 mg
  • Vláknina 5032 mg
  • Vitamín A 5032 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.6 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si všechny potřebné ingredience: uvaříme 1 vejce natvrdo. Vaříme ho 9 minut, pak ho zchladíme, oloupeme a rozkrojíme na čtvrtky. Oloupanou a omytou mrkev, nakládanou sladkokyselou okurku, očištěnou cibuli a 1 nožičku klobásy rozkrájíme podélně na čtvrtky. Druhou velkou očištěnou cibuli (nebo 2 menší) pokrájíme nadrobno a odložíme ji do misky.

  • 2

    Špalíček masa z vysokého roštěnce omyjeme a osušíme. Nakrájíme z něj 4 plátky, které vložíme mezi potravinářskou fólií, (aby se maso nepotrhalo) a plátky rozklepeme. Poté plátky z každé strany osolíme a posypeme čerstvě pomletým černým pepřem. Každý plátek potřeme plnotučnou hořčicí. Na každý položíme plátek prorostlé slaniny, čtvrtku okurky, mrkve, vajíčka a klobásy. Plátky masa zabalíme pečlivě do tvaru závitku a zpevníme párátky tak, aby se nám neotevřely. Poté je obalíme v hladké mouce.

  • 3

    V kastrólu rozehřejeme olej, na něm zpěníme cibuli a když pomalu začne růžovět, přidáme hovězí závitky a společně s cibulí je osmažíme dozlatova z každé strany. Smažíme je přibližně 10-15 minut. Poté maso zalijeme horkou vodou, závitky musí být pod hladinou, vařečkou vše promícháme, opečenou mouku, která se přichytila na dně, vařečkou seškrábneme. Vodu s masem přivedeme k varu, pak snížíme teplotu, kastról zakryjeme poklicí a pomalu závitky vaříme doměkka 80-90 minut. Průběžně asi každých 15 minut omáčku s masem promícháme.

  • 4

    Připravíme si záklechku: ve skleničce dohladka rozmícháme 1/2 lžíce mouky ve 100ml vody. Po hodině vaření omáčku podle chuti ještě osolíme, opepříme a přimícháme 1 lžičku hořčice. Asi 10 minut před koncem vaření ještě omáčku zahustíme záklechkou.

Komentáře k receptu