Plněné hovězí závitky - ptáček
Suroviny
- 750 g Hovězí maso zadní
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Hořčice plnotučná
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks okurky sterilizované
- 3 ks Cibule
- 1 ks Klobása uzená
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 4 plátek Slanina vepřová
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Hořčice plnotučná
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 376 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 13 g
- Sodík 428 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 170.8 mg
- Draslík 134.5 mg
- Vláknina 5032 mg
- Vitamín A 5032 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si všechny potřebné ingredience: uvaříme 1 vejce natvrdo. Vaříme ho 9 minut, pak ho zchladíme, oloupeme a rozkrojíme na čtvrtky. Oloupanou a omytou mrkev, nakládanou sladkokyselou okurku, očištěnou cibuli a 1 nožičku klobásy rozkrájíme podélně na čtvrtky. Druhou velkou očištěnou cibuli (nebo 2 menší) pokrájíme nadrobno a odložíme ji do misky.
-
2
Špalíček masa z vysokého roštěnce omyjeme a osušíme. Nakrájíme z něj 4 plátky, které vložíme mezi potravinářskou fólií, (aby se maso nepotrhalo) a plátky rozklepeme. Poté plátky z každé strany osolíme a posypeme čerstvě pomletým černým pepřem. Každý plátek potřeme plnotučnou hořčicí. Na každý položíme plátek prorostlé slaniny, čtvrtku okurky, mrkve, vajíčka a klobásy. Plátky masa zabalíme pečlivě do tvaru závitku a zpevníme párátky tak, aby se nám neotevřely. Poté je obalíme v hladké mouce.
-
3
V kastrólu rozehřejeme olej, na něm zpěníme cibuli a když pomalu začne růžovět, přidáme hovězí závitky a společně s cibulí je osmažíme dozlatova z každé strany. Smažíme je přibližně 10-15 minut. Poté maso zalijeme horkou vodou, závitky musí být pod hladinou, vařečkou vše promícháme, opečenou mouku, která se přichytila na dně, vařečkou seškrábneme. Vodu s masem přivedeme k varu, pak snížíme teplotu, kastról zakryjeme poklicí a pomalu závitky vaříme doměkka 80-90 minut. Průběžně asi každých 15 minut omáčku s masem promícháme.
-
4
Připravíme si záklechku: ve skleničce dohladka rozmícháme 1/2 lžíce mouky ve 100ml vody. Po hodině vaření omáčku podle chuti ještě osolíme, opepříme a přimícháme 1 lžičku hořčice. Asi 10 minut před koncem vaření ještě omáčku zahustíme záklechkou.