Štika na slanině, cibuli a víně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 70 g Slanina vepřová
  • 55 g Máslo čerstvé
  • 100 ml Víno bílé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 ks Štika obecná
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Citrony
  • 1 polévková lžíce Citrónová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 734 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 346 mg
  • Bílkoviny 116 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 428.4 mg
  • Draslík 215.4 mg
  • Vláknina 6649.3 mg
  • Vitamín A 6649.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 42.3 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou, vykuchanou a omytou štiku (1kg bez hlavy a ocasu) osušíme a nakrájíme na podkovy. Maso pokapeme citrónovou šťávou (1 lžíce) a odložíme do chladu na 1 hodinu odležet.

  • 2

    Očištěné cibule pokrájíme na tenké plátky. Chemicky neošetřené citróny omyjeme a jeden citrón nakrájíme na kolečka, druhý rozkrájíme na čtvrtky, které odložíme na ozdobu. Kvalitní slaninu nakrájíme na plátky. Odleželé rybí maso osolíme, posypeme čerstvě pomletým kořením a drceným kmínem. Troubu si předehřejeme na 200°C

  • 3

    V pekáči na plotně rozehřejeme plátky slaniny. Když pustí tuk a začne se smažit, přidáme máslo, když se rozehřeje, vložíme na omastek se slaninou podkovy ze štiky. Štiku posypeme kuličkami nového koření a přidáme bobkové listy. Obložíme ji plátky cibule a citrónu. Pekáč zakryjeme poklicí a vložíme ho do středu trouby. Pečeme 10 minut, pak rybu polijeme vínem a pod poklicí ji dopečeme dalších 10 minut. Horké porce dáme na talíře, obložíme je upečenou cibulí a plátky slaniny, polijeme výpekem, ke každé porci přiložíme čtvrku citrónu a hned servírujeme.

Komentáře k receptu