Vepřové na houbách s pomerančovou šťávou
Suroviny
- 480 g Vepřová krkovička
- 250 g Žampiony čerstvé
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Pomeranč červený
- 2 špetka Chilli papričky - vločky
- 1 polévková lžíce Ocet vinný červený
- 0.5 polévková lžíce Olej chilli
- 2 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 345 kcal
- Sacharidy 3 g
- Tuky 29 g
- Sodík 198 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 108 mg
- Draslík 212.8 mg
- Vláknina 2368.7 mg
- Vitamín A 2368.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.5 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nakrájíme 4 plátky z omyté a osušené vepřové krkovice. Plátky by měly být vysoké okolo 2 cm. Potřeme je ochuceným chilli olejem a necháme v pokojové teplotě 10-15 minut odpočívat.
-
2
Mezitím si očistíme a omyjeme žampióny, pak je nakrájíme na silnější plátky. Z omyté snítky rozmarýnu otrhané lístky posekáme nadrobno. Z jednoho červeného pomeranče vymačkáme do sklenice všechnu šťávu.
-
3
V hlubší pánvi rozpálíme olej, na něm orestujeme steaky z každé strany po 2 minutách do zlatohněda, poté je z pánve vyjmeme, osolíme a odložíme.
-
4
Do výpeku z masa přidáme žampióny, rozmarýn, zamícháme a smažíme 3 minuty. Žampióny ochutíme solí, chilli, přilejeme pomerančovou šťávu, 1 lžíci vinného octu, znovu promícháme a přidáme k houbám steaky. Ztlumíme teplotu a pomalu vaříme 3 minuty, maso otočíme a vaříme další 3 minuty. Omáčku podle chuti můžeme dosolit a pak hned steaky s omáčkou dáme na talíře a servírujeme.