Gurmánský předkrm - carpaccio s mandlemi
Suroviny
- 25 g Mandle plátky
- 120 g Hovězí svíčková
- 60 g Salát kadeřavý
- 60 g Rukola
- 300 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Hořčice bylinková
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Citrony
- 4 špetka Sůl mořská
- 4 špetka Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 2 polévková lžíce Majonéza
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 439 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 33 g
- Sodík 697 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 270.5 mg
- Draslík 574.7 mg
- Vláknina 6518 mg
- Vitamín A 6518 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 46.9 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si citrónový dresing na potření masa: do misky si vymačkáme šťávu z celého citrónu, přidáme k ní kvalitní olivový olej a směs vyšleháme metličkou.
-
2
Ještě si připravíme hořčicovou zálivku na maso: v druhé misce si vyšleháme majonézu s hořčicí a l lžicí vody.
-
3
Omyté a osušené 4 plátky z hovězí svíčkové vložíme na potravinářskou fólii a fólií je zakryjeme. Vazmeme hladkou malou paličku a maso roztlučeme na velmi tenké plátky. Z takto roztlučeného plátku masa případně vyřízneme bílé šlachy, tuk. Plátky masa zmuchláme v dlani, každý plátek znovu vložíme mezi fólii a podruhé maso opatrně roztlučeme tak, až bude tenké jako papír. Plátky masa položíme na talíře, osolíme je, opepříme čerstvě pomletým pepřem, celé je potřeme citrónovým dresingem, pak talíře s masem zakryjeme fólií a odložíme je do lednice na 50-60 minut. Zbytek citrónového dresingu použijeme na salát.
-
4
Do rendlíku s vroucí vodou si dáme vařit čerstvá vejce. Vaříme je pouze 6 minut, pak je zchladíme a oloupeme. Vejce by měly mít žloutek uvařený do poloměkka. V pánvi s nepřilnavým dnem si dozlatova opražíme plátky mandlí. Pražíme je za stálého míchání pouze 1-2 minuty.
-
5
Omyjeme si listy salátu, pořádně z nich setřepeme vodu a dáme je do mísy. Před servírováním salát v míse pokapeme zbytkem citrónového dresingu a zlehka ho promícháme.
-
6
Maso vyndáme z lednice, pokapeme ho hořčicovou zálivkou, poklademe na něj listy salátu, ozdobíme rozkrojenými vejci, vše posypeme mandlemi a hned servírujeme.