Hovězí maso dušené na mrkvi a pastináku - pro děti
Suroviny
- 150 g Hovězí maso zadní
- 150 g Mrkev kořen
- 100 g Pastinák
- 220 g Brambory sladké (Batáty)
- 50 g Celer řapíkatý
- 300 ml Hovězí vývar základní
- 1 kávová lžička Máslo čerstvé
- 1 ks Cibule červená
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 135 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 4 g
- Sodík 191 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 20 mg
- Draslík 190.7 mg
- Vláknina 6555.2 mg
- Vitamín A 6555.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.7 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Libové zadní hovězí tenké plátky pokrájíme na proužky. Očistíme, oloupeme a omyjeme červenou cibuli, stroužek česneku, mrkev, pastinák, batáty - sladké brambory a kousek řapíkatého celeru. Kořenovou zeleninu s řapíkatým celerem pokrájíme na plátky, brambory na kostky, cibuli s česnekem nakrájíme nadrobno.
-
2
Omytou snítku petrželové natě nasekáme na menší kousky.
-
3
V hlubší pánvi nebo rendlíku rozehřejeme olej s kouskem másla, na něm zpěníme cibuli s česnekem a za stálého míchání přidáme mrkev s ostatní zeleninou (kromě brambor). Mícháme a restujeme asi 3 minuty, pak přidáme proužky masa a restujeme další 3 minuty. Pak přilejeme horký hovězí vývar (pro děti bez soli), přimícháme brambory a pod pokličkou pomalu maso dusíme 80 minut.
-
4
Ze všeho rozmixujeme jemné pyré. Rozdělíme ho na porce, jednu teplou porci si odložíme a po chvíli ji podáváme. Ostatní porce zchladíme a zamrazíme.