Polévka s fazolovými lusky, sýrem a drobnou těstovinou
Suroviny
- 40 g Bílá cibulka
- 20 g Celer řapíkatý
- 20 g Petržel kořen
- 75 g Mrkev kořen
- 130 g Brambory rané
- 30 g Fazolové lusky zelené
- 250 ml Voda pitná
- 1 ks Rajčata
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Olej dýňový
- 2 polévková lžíce Těstoviny
- 1 polévková lžíce Sýr Eidam cihla 30%
- 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 118 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 3 g
- Sodík 16 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 163.5 mg
- Vláknina 5189 mg
- Vitamín A 5189 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme a omyjeme zeleninu: malou cibuli, malý stroužek česneku, celer, petržel, mrkev, brambory a mladé tenké fazolové lusky. Snítku kopru a petrželky omyjeme pod tekoucí vodou. Cibuli a česnek pokrájíme nadrobno, mrkev, celer, petržel a brambory pokrájíme na kostičky, fazolové lusky na špalíčky. Omyté rajče ponoříme do misky s horkou vodou, oloupeme ho, rozkrojíme, lžičkou vydlabeme semínka a dužinu nakrájíme na malé kostičky. Můžeme ji rozmačkat vidličkou.
-
2
V rendlíku na rozehřátém oleji zpěníme cibuli s česnekem (1-2 minuty). Přidáme kořenovou zeleninu, zamícháme, přilejeme vodu a polévku přivedeme k varu. Pak doložíme brambory, fazolové lusky, nadrobno pokrájené bylinky a pokrájené rajče. Pod pokličkou vše vaříme pomalu 12 minut, přidáme drobné těstoviny do polévky (např. kvítka) a polévku vaříme dalších 5 minut. Nakonec přidáme nastrouhaný sýr - ten přidáme v případě, že má dítě už 9 měsíců.
-
3
Menším dětem polévku rozmixujeme na pyré, větším dětem, které už dokáži kousat, podáváme teplou polévku bez mixování.