Konzervace potravin může významně prodloužit jejich trvanlivost. Mnoho surovin a potravin ale můžeme běžně a bez problémů koupit každý den, a tak je v mnoha případech dlouhodobá konzervace téměř zbytečná. Vyplatí se spíše o sezónních produktů.
Způsoby dlouhodobého uchování
- Mražení je nejpoužívanější možnost, kdy suroviny a potraviny ve vhodném obalu vystavíme velmi nízkým teplotám. Zmražené by ale neměly být dobu delší než jeden rok.
- Sušení zbaví konzervované potraviny vody, používá se především u ovoce a zeleniny. Výhodné je používat sušičku potravin.
- Nakládání do octa, oleje, soli nebo alkoholu zamezí znehodnocování potravin, ale ve většině případů nějakým způsobem ovlivní jejich chuť
- Zavařování se využívá především u některých druhů ovoce a hub
- Želírování výrazně zlepšuje kvalitu džemů a marmelád
- Uzení je další rozšířenou a oblíbenoumožností u masa a masných výrobků
Další méně využívané možnosti dlouhodobé konzervace jsou kandování a mléčné kvašení.
Pro dlouhodobou konzervaci masa se používá především uzení a solení. Značnou pozornost je potřeba věnovat i skladování masa zvěřiny.
Suroviny, potraviny, ale i polotovary nebo hotová jídla musí být kvalitní a čerstvé, ne všechny jsou ale pro tento způsob dlouhodobého uchování vhodné, protože pak ztrácí svoji chuť, barvu, vůni a především vitamíny a další hodnotné látky.
Dlouhodobé uchování surovin a potravin při jejich současné nabídce a téměř nepřetržité možnosti zakoupení využíváme opravdu jen tehdy, když je to potřebné a výhodné - čerstvým se uskladněné potraviny v žádném případě nevyrovnají.