Lahodné košíčky s citrónovou náplní a vanilkovým krémem
Suroviny
- 90 g Máslo čerstvé
- 60 g Máslo čerstvé
- 45 g Máslo čerstvé
- 270 g Mléko polotučné
- 280 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Cukr moučkový
- 220 g Cukr moučkový
- 70 g Maizena - kukuřičný škrob
- 450 g Cukr moučka
- 110 ml Voda pitná
- 2 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
- 2 ks Citrony
- 6 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vanilkový lusk
- 0.5 ks Vanilkový lusk
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Sirup javorový
- 6 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 227 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 13 g
- Sodík 35 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 131.1 mg
- Draslík 42.5 mg
- Vláknina 1518.3 mg
- Vitamín A 1518.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.4 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Formičky na košíčky (cupcakes) vytřeme máslem. Troubu si předehřejeme na 180°C. 6 kusů čerstvých vajec rozklepneme a pečlivě oddělíme bílky a žloutky zvlášť.
-
2
Do šlehací mísy dáme změklé máslo, olej, 225g moučkového cukru a seškrábnutá zrníčka z jednoho vanilkového lusku. Směs vyšleháme do lehkého krému. Do druhé mísy prosejeme hladkou mouku spolu se špetkou soli, kukuřičným škrobem Maizenou a kypřícím práškem do pečiva. Vše dobře promícháme. Moučnou směs budeme postupně zamíchávat do krému, nakonec vše promícháme s mlékem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, v polovině šlehání do sněhu přidáme po lžicích 225g moučkového cukru. Tuhý sníh zlehka zapracujeme do těsta, kterým pak naplníme formičky. Poklademe je na plech, dáme do trouby a pečeme přibližně 20 minut dozlatova. Upečené košíčky necháme vychladnout, pak je opatrně vyjmeme z formiček a přemístíme do papírových košíčků. Z každého upečeného košíčku, pomocí čajové lžičky opatrně vydlábneme střed těsta tak, že vytvoříme v košíčku důlek, který později naplníme citrónovou náplní.
-
3
Citrónová náplň: v misce vyšleháme jedno celé vejce se žloutkem. dva větší chemicky neošetřené citróny omyjeme, osušíme, nastrouháme z nich kůru a vymačkáme šťávu (125ml). Šťávu s kůrou a s cukrem dáme do pánve a při mírné teplotě směs přivedeme k varu, přimícháme rozšlehané vejce se žloutkem a pomalu vaříme asi 5 minut, do doby, až bude směs tuhá. Pak pánev odstavíme z plotny a když směs vychladne zašleháme do ní máslo.
-
4
Vanilkový krém: do druhé, hlubší pánve nebo rendlíku nalijeme vodu, přidáme do ní cukr a cukrovou vodu přivedeme k varu a vaříme několik sekund. Poté cukrovou vodu postupně přimícháme ke žloutkům. Stále mícháme až do vychladnutí. Pak do žloutkového základu přidáme 1/2 seškrábnutých semínek z jednoho vanilkového lusku a změklé máslo. Krém vyšleháme metličkou dohladka. Krém dáme do plátěného sáčku, kterým zdobíme dorty.
-
5
Důlky v v upečených košíčcích naplníme citrónovou náplní a navrch nastříkáme ozdobně kopeček krému. Povrch krému pokapeme javorovým sirupem, košíčky poklademe na mísu a servírujeme.