Čokoládové suflé s kávou
Suroviny
- 200 g Čokoláda na vaření
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 70 ml Káva turecká
- 1 kávová lžička Káva zrnková
- 6 ks Vejce slepičí
- 1 dl Voda pitná
- 4.5 dl Mléko plnotučné
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 1 polévková lžíce Tresť vanilková
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 457 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 28 g
- Sodík 86 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 266.8 mg
- Draslík 83.1 mg
- Vláknina 4818.3 mg
- Vitamín A 4818.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 479 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Uvaříme silnou kávu z 1dl vody a 1 lžičky mleté zrnkové kávy tzv. "turka". Kovové formičky vytřeme máslem a vysypeme je krupicovým cukrem. Kvalitní čokoládu rozpustíme v rendlíku ve vodní lázni, do ní pak přimícháme 70ml uvařené scezené kávy. Troubu si předehřejeme na 220°C. 6 kusů čerstvých vajec (měly by mít pokojovou teplotu) rozklepneme a pečlivě oddělíme žloutky od bílků. 2 žloutky odložíme stranou, ty nebudeme potřebovat.
-
2
V rendlíku vymícháme dohladka hladkou mouku asi s 1dl mléka, rendlík postavíme na plotnu a za stálého míchání při mírnější teplotě přiléváme zbytek mléka (1.5dl), pak přimícháme cukr, pokrájené máslo a směs přivedeme k varu. Rendlík s krémem (stále mícháme) po 30 sekundách odstavíme z plotny, do krému přidáme postupně 4 žloutky, rozpuštěnou čokoládu s kávou, vanilkový extrakt a mícháme asi 2-3 minuty. Z bílků si vyšleháme velmi tuhý sníh, v polovině šlehání přidáme do sněhu 1 lžíci práškového cukru, aby byl sníh tuhý. Poté sníh zlehka, po lžicích, zapracujeme do čokoládového krému. Krémem naplníme připravené formičky maximálně do 3/4 výšky.
-
3
Formičky s krémem poklademe na plech a dáme do trouby. Teplotu snížíme na 190°C a pmečeme je 35 minut. Poté povrch krému posypeme moučkovým cukrem a krém pečeme ještě 5 minut. Po upečení ihned podáváme, protože asi po 5 minutách krém klesne.