Čokoládové suflé s kávou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Čokoláda na vaření
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 70 ml Káva turecká
  • 1 kávová lžička Káva zrnková
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 1 dl Voda pitná
  • 4.5 dl Mléko plnotučné
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1.5 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 1 polévková lžíce Tresť vanilková
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 457 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 86 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 266.8 mg
  • Draslík 83.1 mg
  • Vláknina 4818.3 mg
  • Vitamín A 4818.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 479 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Uvaříme silnou kávu z 1dl vody a 1 lžičky mleté zrnkové kávy tzv. "turka". Kovové formičky vytřeme máslem a vysypeme je krupicovým cukrem. Kvalitní čokoládu rozpustíme v rendlíku ve vodní lázni, do ní pak přimícháme 70ml uvařené scezené kávy. Troubu si předehřejeme na 220°C. 6 kusů čerstvých vajec (měly by mít pokojovou teplotu) rozklepneme a pečlivě oddělíme žloutky od bílků. 2 žloutky odložíme stranou, ty nebudeme potřebovat.

  • 2

    V rendlíku vymícháme dohladka hladkou mouku asi s 1dl mléka, rendlík postavíme na plotnu a za stálého míchání při mírnější teplotě přiléváme zbytek mléka (1.5dl), pak přimícháme cukr, pokrájené máslo a směs přivedeme k varu. Rendlík s krémem (stále mícháme) po 30 sekundách odstavíme z plotny, do krému přidáme postupně 4 žloutky, rozpuštěnou čokoládu s kávou, vanilkový extrakt a mícháme asi 2-3 minuty. Z bílků si vyšleháme velmi tuhý sníh, v polovině šlehání přidáme do sněhu 1 lžíci práškového cukru, aby byl sníh tuhý. Poté sníh zlehka, po lžicích, zapracujeme do čokoládového krému. Krémem naplníme připravené formičky maximálně do 3/4 výšky.

  • 3

    Formičky s krémem poklademe na plech a dáme do trouby. Teplotu snížíme na 190°C a pmečeme je 35 minut. Poté povrch krému posypeme moučkovým cukrem a krém pečeme ještě 5 minut. Po upečení ihned podáváme, protože asi po 5 minutách krém klesne.

Komentáře k receptu