Rychlý křehký koláč s dušenými jablky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 77 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 40 g Máslo čerstvé
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 175 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 55 g Cukr moučkový
  • 1 kávová lžička Citrónová šťáva
  • 1 kávová lžička Cukr moučkový
  • 1 špetka Sůl
  • 1 kg Jablka
  • 1 polévková lžíce Cukr skořicový
  • 8 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Cukr moučka
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 526 kcal
  • Sacharidy 69 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 49 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 38.4 mg
  • Draslík 215.3 mg
  • Vláknina 10065.4 mg
  • Vitamín A 10065.4 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.2 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 36 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme těsto: do mísy nasypeme hladkou mouku, kterou smícháme se špetkou soli a lžičkou cukru. Pak přidáme na kostičky pokrájené změklé máslo, vše dobře promícháme a nejlépe rukou těsto prohněteme. Postupně, podle kvality mouky budeme přidávat 4 až 8 lžic vlažné vody, až vypracujeme vláčné těsto, které se nesmí lepit. Těsto zformujeme do válečku nebo koule, zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do lednice na 2 hodiny odpočinout.

  • 2

    Přibližně 30 minut před pečením předehřejeme troubu na 180°C. Omytá a osušená jablka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jadřince a každou čtvrtku jablka nakrájíme na 4 dílky. Pokrájená jablka v míse pokapeme citrónovou šťávou a prosypeme moučkovým cukrem.

  • 3

    V hlubší pánvi rozehřejeme máslo, jablka opatrně vyklopíme do pánve a pod poklicí je pomalu dusíme asi 10 minut - nesmí se rozvařit. Občas je opatrně promícháme a když mírně zhnědnou, odstavíme je z plotny, posypeme skořicovým cukrem a necháme je vychladnout.

  • 4

    Vyjmeme těsto z lednice a na pomoučeném vále ho rozválíme na placku o průměru přibližně 30 cm, kterou opatrně přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem. Do středu těsta vyklopíme jablka a okraje těsta zahneme přes jablka směrem ke středu. Koláč pečeme dozlatova přibližně 35 minut.

  • 5

    Upečený koláč po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu