Rychlý křehký koláč s dušenými jablky
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
- 120 g Máslo čerstvé
- 175 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 55 g Cukr moučkový
- 1 kávová lžička Citrónová šťáva
- 1 kávová lžička Cukr moučkový
- 1 špetka Sůl
- 1 kg Jablka
- 1 polévková lžíce Cukr skořicový
- 8 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Cukr moučka
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 526 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 27 g
- Sodík 49 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 38.4 mg
- Draslík 215.3 mg
- Vláknina 10065.4 mg
- Vitamín A 10065.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.2 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme těsto: do mísy nasypeme hladkou mouku, kterou smícháme se špetkou soli a lžičkou cukru. Pak přidáme na kostičky pokrájené změklé máslo, vše dobře promícháme a nejlépe rukou těsto prohněteme. Postupně, podle kvality mouky budeme přidávat 4 až 8 lžic vlažné vody, až vypracujeme vláčné těsto, které se nesmí lepit. Těsto zformujeme do válečku nebo koule, zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do lednice na 2 hodiny odpočinout.
-
2
Přibližně 30 minut před pečením předehřejeme troubu na 180°C. Omytá a osušená jablka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jadřince a každou čtvrtku jablka nakrájíme na 4 dílky. Pokrájená jablka v míse pokapeme citrónovou šťávou a prosypeme moučkovým cukrem.
-
3
V hlubší pánvi rozehřejeme máslo, jablka opatrně vyklopíme do pánve a pod poklicí je pomalu dusíme asi 10 minut - nesmí se rozvařit. Občas je opatrně promícháme a když mírně zhnědnou, odstavíme je z plotny, posypeme skořicovým cukrem a necháme je vychladnout.
-
4
Vyjmeme těsto z lednice a na pomoučeném vále ho rozválíme na placku o průměru přibližně 30 cm, kterou opatrně přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem. Do středu těsta vyklopíme jablka a okraje těsta zahneme přes jablka směrem ke středu. Koláč pečeme dozlatova přibližně 35 minut.
-
5
Upečený koláč po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme a podáváme.