Smažená polenta s čerstvým rozmarýnem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 383 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 6 g
- Sodík 1820 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 73 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 240.5 mg
- Vláknina 14010 mg
- Vitamín A 14010 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.1 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do 1,5l vroucí vody vsypeme lžíci soli a za stálého míchání zvolna přisypáváme polentu (kukuřičnou mouku.) Mícháme velmi pečlivě, aby se netvořily hrudky.
-
2
Po 30-40 minutách se kaše začne odlepovat od stěn kastrolu.
-
3
Polentu vyklopíme na prkénko, rozplácneme na placku a necháme vychladnout a ztuhnout.
-
4
Potom polentu nakrájíme pomocí režné nitě (jako knedlíky) na proužky 3-4cm široké a 8-9cm dlouhé.
-
5
Na rozehřátou pánev vložíme snítku čerstvého rozmarýnu a přelijeme ji olivovým olejem. Když olej začne prskat, přidáme proužky polenty. Smažíme po každé straně asi 5 minut dozlatova.
-
6
Můžeme podávat jako přílohu nebo jako samostatný pokrm.