Vykostěné kuře s nádivkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 100 g Mrkev kořen
  • 1500 g Kuře
  • 100 g Moravské uzené maso
  • 100 g Petržel kořen
  • 150 ml Mléko plnotučné
  • 100 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Tymián čerstvý
  • 0.5 ks Cibule
  • 2 ks Rohlíky bílé
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1112 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 74 g
  • Sodík 533 mg
  • Bílkoviny 84 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 439.7 mg
  • Draslík 993.4 mg
  • Vláknina 6763.3 mg
  • Vitamín A 6763.3 mg
  • Vitamín B6 1.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 46.3 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 250.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na nádivku nakrájíme drobně cibuli a osmažíme ji na másle. K orestované cibuli přidáme na drobno nakrájené tenké plátky uzeného a chvíli smažíme. Poté zalijeme mlékem a povaříme cca 3 minuty. Do větší mísy vsypeme rohlíky nakrájené na kostičky, rozšlehané vejce a drobně posekané petrželové nati. Zalijeme vychladlou směsí s mlékem, osolíme, opepříme, dobře promícháme a necháme alespoň 20 minut odležet.

  • 2

    Omyté a osušené kuře vykostíme následujícím způsobem. Nejprve odřízneme křídla, poté kuře nařízneme od krku až k biskupu. Použijeme velmi ostrý nůž, kterým odřezáváme maso od kostí až k hrudní kosti. Dbáme, abychom neprořízli kůži. Celá kostra půjde oddělit, jen ještě vykostíme horní stehna, ve spodních kostech necháme. Vykostěné kuře uvnitř opepříme a osolíme.

  • 3

    Takto připravené kuře naplníme nádivkou tak, aby vznikl tvar kuřete. Kuře obalíme tenkým proužkem alobalu, aby se nerozpadlo, a vložíme do pekáče. Na kuře položíme lžíci másla, obložíme očištěnou a na klínky nakrájenou zeleninou, zalijeme vodou, posypeme drobně posekanými lístky tymiánu a v troubě předehřáté na 190 °C pečeme zhruba 10 minut, poté teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě asi hodinu.

  • 4

    Kuře před podáváním naporcujeme. Podáváme s upečenou zeleninou a přelité výpekem.

Komentáře k receptu