Vykostěné kuře s nádivkou
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 100 g Mrkev kořen
- 1500 g Kuře
- 100 g Moravské uzené maso
- 100 g Petržel kořen
- 150 ml Mléko plnotučné
- 100 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Tymián čerstvý
- 0.5 ks Cibule
- 2 ks Rohlíky bílé
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1112 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 74 g
- Sodík 533 mg
- Bílkoviny 84 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 439.7 mg
- Draslík 993.4 mg
- Vláknina 6763.3 mg
- Vitamín A 6763.3 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 46.3 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 250.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na nádivku nakrájíme drobně cibuli a osmažíme ji na másle. K orestované cibuli přidáme na drobno nakrájené tenké plátky uzeného a chvíli smažíme. Poté zalijeme mlékem a povaříme cca 3 minuty. Do větší mísy vsypeme rohlíky nakrájené na kostičky, rozšlehané vejce a drobně posekané petrželové nati. Zalijeme vychladlou směsí s mlékem, osolíme, opepříme, dobře promícháme a necháme alespoň 20 minut odležet.
-
2
Omyté a osušené kuře vykostíme následujícím způsobem. Nejprve odřízneme křídla, poté kuře nařízneme od krku až k biskupu. Použijeme velmi ostrý nůž, kterým odřezáváme maso od kostí až k hrudní kosti. Dbáme, abychom neprořízli kůži. Celá kostra půjde oddělit, jen ještě vykostíme horní stehna, ve spodních kostech necháme. Vykostěné kuře uvnitř opepříme a osolíme.
-
3
Takto připravené kuře naplníme nádivkou tak, aby vznikl tvar kuřete. Kuře obalíme tenkým proužkem alobalu, aby se nerozpadlo, a vložíme do pekáče. Na kuře položíme lžíci másla, obložíme očištěnou a na klínky nakrájenou zeleninou, zalijeme vodou, posypeme drobně posekanými lístky tymiánu a v troubě předehřáté na 190 °C pečeme zhruba 10 minut, poté teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě asi hodinu.
-
4
Kuře před podáváním naporcujeme. Podáváme s upečenou zeleninou a přelité výpekem.