Pečené masové taštičky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 120 g Máslo čerstvé
  • 550 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 150 g Vepřová kýta
  • 42 g Droždí
  • 150 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1.5 kávová lžička Majoránka
  • 0.5 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Petržel nať sušená
  • 2 polévková lžíce Smetana kysaná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 621 kcal
  • Sacharidy 73 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 498 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 143.3 mg
  • Draslík 421.7 mg
  • Vláknina 8791.3 mg
  • Vitamín A 8791.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.1 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dva plechy vyložíme pečicím papírem, taštičky budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.

  • 2

    Ve vlažné vodě rozmícháme droždí a cukr. Máslo necháme na mírném plameni rozehřát.

  • 3

    Do mísy prosejeme 500 g mouky, přidáme sůl, vlažné máslo, rozšlehané vejce a rozpuštěné droždí. Hnětačem zpracujeme těsto, které se lepí.

  • 4

    Vál posypeme zbylou moukou, na něj vyklopíme těsto a zhruba 8 – 10 minut ho zpracováváme, dokud se lepí. Poté ho přeložíme do mísy, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 30 minut kynout.

  • 5

    V mezičase si připravíme náplň. Oloupanou cibuli, maso a petrželovou nať nakrájíme na drobno.

  • 6

    Cibuli osmažíme na oleji do sklovata, přimícháme maso a za stálého míchání osmažíme. Usmažené maso stáhneme z plotny, přimícháme zbylé suroviny a necháme vychladnout.

  • 7

    Vykynuté těsto na válu rozválíme na placku silnou asi 1 cm (je-li třeba, podsypeme troškou hladké mouky). Z placky vykrajujeme 8 cm v průměru kolečka. Do středu každého kolečka dáme část směsi, okraje koleček potřeme rozšlehaným bílkem, rozpůlíme a okraje přitiskneme, čímž vytvoříme půlměsíc.

  • 8

    Taštičky potřeme rozšlehaným žloutkem, položíme na plechy a necháme asi 10 minut dokynout. Poté pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut do zlatova. Taštičky podáváme teplé, chutné jsou ale i studené.

Komentáře k receptu