Bulky z žitné mouky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Mouka žitná bílá
  • 270 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 300 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 balení Droždí sušené
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Mák - semena
  • 0.5 polévková lžíce Kmín celý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 506 kcal
  • Sacharidy 101 g
  • Tuky 4 g
  • Sodík 104 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 54.5 mg
  • Vláknina 15161 mg
  • Vitamín A 15161 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dva plechy vyložíme pečicím papírem, bulky budeme péci v troubě předehřáté na 210 °C.

  • 2

    V misce promícháme 250 ml vlažné vody s droždím a cukrem. Směs vlijeme do mísy, v níž jsme promíchali obě prosáté mouky (20 g mouky pšeničné odložíme na posypání válu) se solí a olejem. Těsto zpracujeme v hnětači, až se přestane lepit. Poté pod utěrkou necháme na teplém místě asi 40 minut kynout.

  • 3

    Vykynuté těsto zpracujeme na pomoučeném vále, vyválíme válec, z něj krájíme asi 12 – 14 kousků. Z každého utvoříme bulku (pokud by se těsto lepilo, posypeme si dlaně hladkou moukou) a položíme na plech. Mezi bulkami necháme prostor, aby se nespojily, ještě budou kynout.

  • 4

    Připravené bulky potřeme vodou, posypeme mákem a kmínem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 60 minut kynout.

  • 5

    Vykynuté bulky pečeme v předehřáté troubě asi 20 – 25 minut do zlatova. Upečené necháme vychladnout na mřížce.

Komentáře k receptu