Mandlové košíčky s rybízem
Suroviny
- 40 g Mandle mleté
- 60 g Máslo čerstvé
- 200 g Rybíz červený
- 200 g Rybíz černý
- 130 g Jahody zahradní
- 65 g Cukr krupice
- 10 g Máslo čerstvé
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 35 g Cukr moučkový
- 1 ks žloutek
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 2.5 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Želé rybízové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 493 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 21 g
- Sodík 153 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 53 g
- Cholesterol 21 mg
- Draslík 460.1 mg
- Vláknina 8655 mg
- Vitamín A 8655 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 130.1 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plech vyložíme pečicím papírem, formičky vytřeme máslem. Košíčky budeme péci v troubě předehřáté na 180 °C.
-
2
V míse promícháme mouku s mletými mandlemi a máslem. Poté přidáme zbylé suroviny, vypracujeme hladké těsto, které ve fólii necháme asi půl hodiny v chladničce.
-
3
Otrhaný a omytý rybíz necháme okapat, vložíme do kastrolu spolu s cukrem a na mírném plameni necháme dusit. Bobulky nesmí popraskat!
-
4
Omyté a okapané jahody nakrájíme na kousky, přidáme spolu s želé k rybízu, promícháme a necháme vychladnout.
-
5
Vál zlehka posypeme moukou, těsto vyjmeme z chladničky a vyválíme z něj placku. Z ní vykrájíme kolečka o průměru formiček, do kterých je vložíme. Těsto vidličkou propícháme a pečeme zhruba 10 – 12 minut.
-
6
Upečené košíčky necháme vychladnout.
-
7
V mezičase připravíme sníh. Bílky se solí ušleháme, postupně přidáváme cukr a šleháme, dokud není sníh hladký a lesklý.
-
8
Vychladlé košíčky vyjmeme z formiček, naplníme okapanou rybízovou náplní a překryjeme vyšlehaným sněhem.
-
9
Teplotu trouby snížíme na 150 °C a košíčky v ní pečeme zhruba 12 – 15 minut.
-
10
Košíčky podáváme teplé.