Zásoby v chladničce

Publikováno: 26.09.2013
Chladnička je v současné době standardním vybavením kuchyně. Ukládají se do ní potraviny, které musí být v chladnu a temnu. Uloženy by měly být přehledně a s vědomím, že „chladnička není televize“, a každé její dlouhodobější otevření znamená vyšší spotřebu drahé elektrické energie.

Chladničky se vyrábějí v různých velikostech a mají také různé vnitřní uspořádání. Chladnička by měla mít obsah minimálně 120 litrů, udržuje se v ní teplota - 1 až - 10 °C a není určena k uchování zmrazených potravin. Ve většině případů je její součástí i mrazicí box, kde je možné uchovat menší množství zmrazených potravin a vyrobit led. Boxy jsou označeny jednou, dvěma nebo třemi hvězdičkami. Ty označují nejnižší možnou teplotu, kdy jedna hvězdička znamená - 6 °C, dvě - 12 °C . a tři - 18 °C.

V chladničce má být stále k dispozici:

  • máslo
  • mléko
  • smetana
  • sýry
  • vajíčka
  • rajčatový protlak
  • slanina
  • hořčice - jemná i pikantní
  • zelenina  - okurka, rajčata, paprika
  • ovoce - jablka a další podle sezóny



Ukládání potravin  do chladničky má jednoduché základní zásady

  • ve spodní části jsou většinou misky na zeleninu a ovoce
  • polička nad spodní částí, kde je nejnižší teplota, je vhodná pro maso, drůbež, ryby
  • střední a horní prostor je vhodný pro uložení vajec, mléka, másla, sýrů, jogurtů...
  • do dvířek se dávají nápoje, některé chladničky zde mají i boxy s vyznačením druhu potravin

Všechny potraviny, které jsou v chladničce uloženy, musí být v obalu, aby se rychle nekazily a také nevysychaly.

Do chladničky můžeme podle místa dát i mnoho surovin, které jsou běžně v kuchyňské skříňce nebo spíži - například džemy, zavařeniny, konzervy… 

Chladnička není určena pro dlouhodobé uskladnění surovin a potravin, zásoby je nutné průběžně kontrolovat a také včas spotřebovat.

 


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty