Světlý dort s mangem a šlehačkou
Suroviny
- 50 g Čokoláda hořká
- 50 g Čokoláda hořká
- 100 g Máslo čerstvé
- 20 g Máslo čerstvé
- 40 g Cukr krupice
- 200 g Mouka polohrubá
- 400 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 100 ml Lažanský Rubín jablečný mošt
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 ks Mango
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Cukr vanilka
- 6 plátek Želatina bílá plátky
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 605 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 41 g
- Sodík 70 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 211 mg
- Draslík 207.1 mg
- Vláknina 5418.5 mg
- Vitamín A 5418.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.6 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dortovou formu vytřeme máslem, dort budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
-
2
Ze všech surovin připravíme těsto, dobře vypracujeme a ve fólii necháme v chladničce asi půl hodiny odpočinout. Poté těsto rozválíme, vyložíme jím formu a pečeme zhruba 20 minut.
-
3
Upečený korpus vyjmeme z formy a necháme vychladnout. Vychladlý dort položíme na rovnou míru a uzavřeme do okraje dortové formy.
-
4
Manga oloupeme, nakrájíme na kostičky (malý díl odložíme na ozdobu) a rozmixujeme se žloutky a cukrem. Želatinu necháme ve 4 lžících moštu nabobtnat, poté zahřejeme, až se želatina rozpustí. Rozpuštěnou želatinu a zbylý mošt vmícháme do manga a necháme v chladničce vychladit.
-
5
Rozlámanou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a hmotou potřeme dortový korpus.
-
6
Smetanu dobře ušleháme, vmícháme do mangového krému a vlijeme na dortový korpus. Krém dobře uhladíme a necháme v chladničce přes noc.
-
7
Dort před podáváním ozdobíme našlehanou smetanou, poklademe mangem a posypeme strouhanou čokoládou.