Světlý dort s mangem a šlehačkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 50 g Čokoláda hořká
  • 50 g Čokoláda hořká
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 40 g Cukr krupice
  • 200 g Mouka polohrubá
  • 400 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 100 ml Lažanský Rubín jablečný mošt
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 ks Mango
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 6 plátek Želatina bílá plátky
  • 1 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 605 kcal
  • Sacharidy 53 g
  • Tuky 41 g
  • Sodík 70 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 49 g
  • Cholesterol 211 mg
  • Draslík 207.1 mg
  • Vláknina 5418.5 mg
  • Vitamín A 5418.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.6 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dortovou formu vytřeme máslem, dort budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.

  • 2

    Ze všech surovin připravíme těsto, dobře vypracujeme a ve fólii necháme v chladničce asi půl hodiny odpočinout. Poté těsto rozválíme, vyložíme jím formu a pečeme zhruba 20 minut.

  • 3

    Upečený korpus vyjmeme z formy a necháme vychladnout. Vychladlý dort položíme na rovnou míru a uzavřeme do okraje dortové formy.

  • 4

    Manga oloupeme, nakrájíme na kostičky (malý díl odložíme na ozdobu) a rozmixujeme se žloutky a cukrem. Želatinu necháme ve 4 lžících moštu nabobtnat, poté zahřejeme, až se želatina rozpustí. Rozpuštěnou želatinu a zbylý mošt vmícháme do manga a necháme v chladničce vychladit.

  • 5

    Rozlámanou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a hmotou potřeme dortový korpus.

  • 6

    Smetanu dobře ušleháme, vmícháme do mangového krému a vlijeme na dortový korpus. Krém dobře uhladíme a necháme v chladničce přes noc.

  • 7

    Dort před podáváním ozdobíme našlehanou smetanou, poklademe mangem a posypeme strouhanou čokoládou.

Komentáře k receptu