Jarní teplý chřestový salát
Suroviny
- 750 g Brambory
- 25 g Salát Polníček
- 25 g Baby špenát
- 500 g Chřest zelený
- 500 ml Voda pitná
- 100 ml Olej olivový extra panenský
- 1 kávová lžička Hořčice
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule lahůdková
- 8 ks Mozzarella
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 špetka Sůl
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Ocet
- 1 polévková lžíce Kopr
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 372 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 26 g
- Sodík 55 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 802.7 mg
- Vláknina 9731.5 mg
- Vitamín A 9731.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.5 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve vydrhneme kartáčkem a dobře omyjeme nové menší brambory. Uvaříme je v osolené vodě i se slupkou. Vaříme je přibližně 10 -15 minut.
-
2
Připravíme si zálivku do sklenice s uzávěrem: očištěnou jarní cibulku pokrájíme hodně nadrobno. Stroužek česneku utřeme se špetkou soli. Do sklenice nalijeme olivový olej, bílý vinný ocet, přidáme ostrou hořčici, špetku cukru, utřený česnek a cibulku. Sklenici uzavřeme a směs důkladně protřepeme.
-
3
Omyjeme drobné lístky baby špenátu, salátu polníčku a kopru. Vodu setřepeme a nechámeje okapat. Zelený chřest omyjeme, spodní dřevnaté části odřízneme. V hrnci se sítem přivedeme vodu k varu a chřest povaříme v páře pod poklicí. Vaříme ho podle tloušťky výhonků 4 - 7 minut.
-
4
Scezené uvařené brambory (horké) rozkrájíme na poloviny a dáme do mísy. Přidáme k nim chřest, salát, špenát, kopr a malé kuličky Mozzarelly. Vše přelejeme zálivkou, zlehka promícháme a hned, ještě teplé, podáváme.