Věnečky se žloutkovým krémem

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 125 g Máslo čerstvé
  • 170 g Mouka pšeničná hladká
  • 5 g Sůl
  • 5 g Cukr krupice
  • 120 g Cukr krystal
  • 45 g Solamyl - bramborový škrob
  • 100 g Fondán
  • 840 ml Mléko plnotučné
  • 8 ks žloutek
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 5 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 298 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 46 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 139.2 mg
  • Draslík 43.5 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vejce ohřejeme na pokojovou teplotu.

  • 2

    Máslo a 260 ml mléka dáme do rendlíku a necháme rozpustit.

  • 3

    Do horkého mléka přidáme mouku, sůl a cukr a stále vaříme. Vařečkou odpalujeme těsto ode dna. Až se těsto přestane lepit, odstavíme ho z plotny.

  • 4

    Necháme trochu zchládnout a poté postupně – jedno po druhém zapracujeme vejce.

  • 5

    Těsto dáme do cukrářského sáčku. Na plechu vyloženém pečícím papírem tvoříme dva kroužky přes sebe a uzavřít.

  • 6

    7 minut pečeme na 220 °C (těsto by se mělo krásně nafouknout – teď nesmíme otvírat troubu). Poté pečeme dozlatova na teplotu 180 °C. Necháme vychládnout v pootevřené troubě.

  • 7

    Zbylé mléko ohřejeme.

  • 8

    Žloutky vyšleháme s cukrem, poté přidáme zrníčka z vanilkového lusku a škrob. Do této směsi opatrně a za stálého míchání vlijeme horké mléko. Poté vaříme do zhoustnutí.

  • 9

    Upečené věnečky rozpůlíme a naplníme krémem. Vršky jim namočíme v rozpuštěném fondánu.

Komentáře k receptu