Krémová kuřecí polévka ze středomoří
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 156 kcal
- Sacharidy 4 g
- Tuky 5 g
- Sodík 37 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 48.1 mg
- Vláknina 2176.4 mg
- Vitamín A 2176.4 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.2 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si ze zbytků pečeného kuřete obereme maso (může být i kůže), pokrájíme ho na menší kousky a odložíme do misky. Všechny kosti z kuřete dáme do hrnce, zalejeme je vodou, přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a pomalu budeme vařit 1-1.5 hodiny.
-
2
Omyté snítky čerstvé petržele, celeru a tymiánu svážeme nití, vodu setřepeme a vložíme je do polévky. Přidáme nastrouhanou kůru a šťávu z chemicky neošetřeného citrónu. Očištěnou a omytou mrkev, cibuli, česnek pokrájíme (mrkev na kolečka, cibuli s česnekem nadrobno). V druhém hrnci si rozehřejeme olivový olej, na něm krátce orestujeme dozlatova pokrájenou mrkev s cibulí (pokud máme i nakrájenou kůži z kuřete, tak ji přimícháme k zelenině). Vše restujeme za stálého míchání přibližně 5-7 minut. Přimícháme pokrájený česnek a restujeme ještě 2 minuty. Přilijeme scezený hotový vývar z kuřecích kostí, přidáme bylinky, citrónovou kůru se šťávou a pomalu vaříme maximálně 10 minut. Vyjmeme svazek bylinek, do polévky přimícháme smetanu a vše rozmixujeme ponorným mixérem. Omytou petrželku kudrnku drobně pokrájíme. Do rozmixované polévky zamícháme zbytky masa, zmrazený zelený hrášek a petrželku kudrnku. Vše necháme přejít varem, dochutíme solí, bílým pepřem a hrnec s polévkou odstavíme z plotny.
-
3
V pánvi na rozpuštěném másle si osmažíme dozlatova strouhanku, pak ji dáme do misky. Polévku a strouhanku servírujeme zvlášť. Strouhanku si každý nabere do polévky sám podle chuti.