Velikonoční vaječná tlačenka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 199 kcal
- Sacharidy 3 g
- Tuky 19 g
- Sodík 115 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 122.7 mg
- Draslík 99.2 mg
- Vláknina 2718 mg
- Vitamín A 2718 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Stejně nakrájíme šunkový salám.
-
2
Papriky rozkrájíme na co nejtenčí proužky na kostičky. Sterilovanou zeleninu (např. Hradišťanku) scedíme, nakrájíme na jemno, nálev uchováme. Směs se všemi ingrediencemi dáme do hluboké mísy a pečlivě promícháme.
-
3
Nesolíme a nepřidáváme žádné koření!
-
4
Nálev od zeleniny doplníme vodou do 300 ml a tekutinu rozdělíme na dvě poloviny. V jedné povaříme kostku Masoxu. Do druhé nasypeme želatinu (přímo určenou na vaječnou tlačenku), kterou za stálého míchání zahříváme, dokud se nerozpustí (nesmí přijít do varu!) Necháme asi 5 minut chladnout a poté smícháme s vývarem z Masoxu.
-
5
Po částečném vychladnutí přidáme do mísy se zeleninou a vše zamícháme. Formu na srnčí hřbet vyložíme potravinářskou fólií, hmotu do ní nalijeme a uhladíme. Vaječnou tlačenku dáme do lednice aspoň na 2 hodiny ztuhnout, nejlépe přes noc. Po ztuhnutí tlačenku opatrně vyklopíme, fólii sloupneme a krájíme na plátky.