Základní zásoby

Publikováno: 26.09.2013
V kuchyňských skříňkách, skříních nebo ve spíži se uskladňují nejčastěji používané suroviny a potraviny.  K dispozici je máme v přiměřeném množství, které stačíme průběžně spotřebovat. Při nákupu kontrolujeme především čerstvost, datum doporučené spotřeby nebo minimální trvanlivosti.  

Základní zásoby je potřeba mít v každé kuchyni. K jejich ukládání slouží kuchyňská skříň nebo skříňka, a také spíž. Často používané suroviny by měly být přehledně uspořádány na dobře dostupných místech. Přibližně jednou za měsíc by se všechny zásoby měly doplnit.

V kuchyni má být stále k dispozici:

  • sůl - nejlépe mořská
  • koření - pepř  mletý i celý, nové koření, paprika mletá sladká i pálivá, kmín  celý i drcený, kari, bobkový list, hřebíček, tymián, skořice a další druhy podle vlastního výběru. Koření skladujeme v uzavřených nádobách na suchém a tmavém místě.
  • sójová, worcesterová a chilli omáčka
  • ocet vinný bílý, červený a ocet balsamikový
  • olej - nejlépe olivový extra virgin, slunečnicový, řepkový a sezamový je nutné uskladnit na tmavém chladném místě.
  • rýže dlouhozrnná na přílohy, kulatozrnná na rizoto a zapékání
  • těstoviny - špagety, nudle, fleky, kolínka…
  • luštěniny - fazole, čočka, hrách
  • mouka hladká a polohrubá
  • krupička dětská
  • cukr krupice a moučkový
  • kypřící prášek do pečiva
  • vanilkový cukr
  • rozinky
  • mandle
  • čaj
  • kakao
  • čokoláda na vaření
  • káva
  • brambory
  • cibule
  • česnek

Základní potraviny a suroviny, které by měly být v kuchyni, je samozřejmě nutné doplňovat podle potřeby a také podle toho, jaká jídla se nejčastěji připravují.

Na trhu je velký výběr nejrůznějších druhů různých potravin od mnoha výrobců. Pro dlouhodobější skladování kupujeme vždy potraviny kvalitní a kontrolujeme datum spotřeby. 

Zásoby je nutné nejen průběžně spotřebovat, ale vyplatí se je i kontrolovat a doplňovat.

 


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty