Espresso muffiny s čepicí
Suroviny
- 60 g Mouka polohrubá
- 60 g Maizena - kukuřičný škrob
- 200 g Lučina Žervé
- 10 g Maizena - kukuřičný škrob
- 75 g Cukr krupice
- 100 g Máslo čerstvé
- 75 ml Káva Espresso
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Broskve
- 1 ks Cukr skořicový
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Kypřící prášek do pečiva
- 1.5 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
- 3 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 98 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 5 g
- Sodík 16 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 24.6 mg
- Draslík 26.3 mg
- Vláknina 449.6 mg
- Vitamín A 449.6 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.5 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do formiček na 12 kusů muffin vložíme papírové košíčky. Do mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva. Přimícháme kukuřičný škrob Maizenu, cukr, špetku soli, rozpuštěné vlahé máslo, celá vejce a uvařený šálek silné, vlažné espresso kávy. Směs promícháme, pomoci elektrického hnětače těsto uhněteme, musí být hladké a vláčné.
-
2
Košíčky naplníme těstem do dvou třetin a muffiny dáme do předem vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme je asi 15 - 20 minut.
-
3
Mezitím připravíme krém z čerstvého sýra: do mísy dáme čestvý sýr (např. Lučina žervé krémový, Gervais natur aj.), přimícháme hustou lahůdkovou smetanu, vanilkový cukr, moučkový cukr, 10 g Maizeny a směs vyšleháme do hladkého krému. Omytou oloupanou broskev zbavíme pecky a nakrájíme ji na velmi drobné kostičky, které zamícháme do krému. Když se muffiny pečou 20 minut, vyjmeme je z trouby, opatrně na ně poklademe lžicí krém (utvoříme čepičky) a dáme je na dalších 10 minut dopéct.
-
4
Upečené muffiny necháme několik minut vychladnout, poté je posypeme skořicovým cukrem a podáváme.