Slovenská roštěnka
Suroviny
- 600 g Hovězí roštěnka níz. peč.
- 250 g Smetana
- 100 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Cibule
- 1 ks Petržel
- 1 ks Celer bulvový
- 2 ks Okurky nakládané
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 0.09 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 337 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 21 g
- Sodík 1646 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 57.2 mg
- Draslík 562.5 mg
- Vláknina 8348.3 mg
- Vitamín A 8348.3 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.3 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Roštěnec rozkrájíme na plátky, konce nařízneme, osolíme, opepříme a naklepeme. Do tlakového hrnce dáme sádlo, osmažíme na něm po obou stranách roštěnky. Vložíme drobně pokrájenou cibuli, směs ještě chvíli smažíme. Přidáme na kolečka krájenou očištěnou mrkev, petržel a na kostky nakrájený oloupaný celer. Posypeme mletou paprikou, podlijeme vodou, uzavřeme poklicí a dusíme 20 - 25 minut. Měkké roštěnky vybereme, udržujeme teplé.
-
2
Zbylou šťávu rozmixujeme, vrátíme na sporák a přivedeme k varu. Smetanu smícháme s moukou, vlijeme do šťávy, přidáme na tenké plátky pokrájené okurky a scezený okapaný hrášek, vše společně prohřejeme.
-
3
Teplé roštěnky rozložíme na jednotlivé talíře. Přelijeme je připravenou omáčkou a s vhodnou přílohou podáváme.