Turecký kuřecí pilaf
Suroviny
- 500 g Kuřecí prsa
- 250 g Rajčata
- 150 g Oříšky piniové
- 150 g Hrozinky
- 450 g Rýže
- 500 ml Voda pitná
- 150 ml Vývar drůbeží
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Kmín mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Chilli paprička
- 1 špetka Šafrán
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.26 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 699 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 271 g
- Sodík 467 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 80 mg
- Draslík 903.5 mg
- Vláknina 5482.5 mg
- Vitamín A 5482.5 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.8 mg
- Vitamín E 4.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čistá kuřecí prsa bez kostí a kůže rozkrájíme na centimetrové kostky, cibuli s česnekem nadrobno posekáme. Malá tvrdá rajčata spaříme, oloupeme a rozčtvrtíme.
-
2
Ve velké hluboké pánvi rozehřejeme olej na střední teplotu, na něm cca minutu restujeme cibuli s česnekem. Poté přidáme kuřecí kostky a za stálého míchání opékáme 4 minuty. Do horkého drůbežího vývaru vhodíme šafrán, nalijeme do pánve a vše minutu povaříme.
-
3
Rozdrtíme sušenou chilli papričku, přidáme ji do šťávy k masu, poté postupně přimícháváme rajčata, horkou vodu, rýži, hrozinky, piniové oříšky, mletý kmín a sůl s pepřem.
-
4
Pánev zakryjeme poklicí, stáhneme teplotu a dusíme 25 minut. Pilaf občas promícháme, je-li třeba, přilijeme trochu horké vody.
-
5
Hotový pilaf rozdělíme na talíře, posypeme sekanou zelenou petrželkou a podáváme.