Medovníkové plněné muffiny meruňkovým džemem
Suroviny
- 250 g Džem meruňkový
- 70 g Máslo čerstvé
- 150 g Med včelí
- 100 g Cukr krupice
- 250 g Mouka polohrubá
- 80 g Višně kandované
- 0.5 kávová lžička Hřebíček
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 0.5 kávová lžička Jedlá soda
- 1 kávová lžička Perníkové koření
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Kardamom
- 0.5 dl Mléko polotučné
- 3 polévková lžíce Mandle
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Skořice mletá
- 3 polévková lžíce Sirup javorový
- 0.08 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Kakao
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 942 kcal
- Sacharidy 168 g
- Tuky 27 g
- Sodík 103 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 125 g
- Cholesterol 144.9 mg
- Draslík 358.7 mg
- Vláknina 9680 mg
- Vitamín A 9680 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 4.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Formu na 12 kusů muffin vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Omyjeme sušené meruňky, pokrájíme je na proužky. 3 lžíce loupaných mandlí rozkrájíme nadrobno.
-
2
Do mísy prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva a jedlou sodou. Přidáme špetku mletého kardamomu, 1 špetku soli, 0,5 lžičky roztlučeného hřebíčku, 1 lžičku perníkového koření, lžíci mleté skořice a lžíci kakaa, směs dobře promícháme. Do rendlíku vložíme máslo, med, třtinový cukr a mléko. Za stálého míchání směs mícháme při mírné teplotě do doby, než se cukr rozpustí. Poté rendllík odstavíme z plotny, když medová směs vychladne, smícháme ji důkladně se sypkou směsí spolu se 2 vejci a mandlemi. Těsto dáme do sáčku se širším nástavcem. Do každé formičky na dno a okolo stěn nastříkáme tenkou vrstvu těsta - tak si připravíme "důlek" do kterého lžičkou vložíme meruňkový džem. Poté zbylým těstem zakryjeme džem v "důlcích". Formičky by měly být naplněny do dvou třetin výšky.
-
3
Muffiny pečeme do zlatova v předehřáté troubě na 180°C přibližně 20 - 25 minut (do zlatova). Poté je necháme 3 - 4 minuty vychladnout. Vyjmeme je a dáme do papírových košíčků. Pokapeme ozdobně javorovým sirupem (hlavně střed), ozdobíme kandovanou višní a vychladlé servírujeme.