Malajské špízy z marinovaného kuřecího masa
Suroviny
- 500 g Kuřecí prsa
- 30 g Zázvor
- 150 g Máslo arašídové
- 125 ml Sojová omáčka
- 60 ml Olej rostlinný
- 90 ml Olej sezamový
- 1 kávová lžička Kurkuma
- 5 kávová lžička Cukr palmový
- 1 kávová lžička Kmín římský
- 1 kávová lžička Koriandr
- 1 ks Cibule
- 1 ks Chilli paprička
- 5 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 741 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 60 g
- Sodík 327 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 80 mg
- Draslík 789.3 mg
- Vláknina 6954 mg
- Vitamín A 6954 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.6 mg
- Vitamín E 4.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a rozkrájíme na větší kousky, které navlékneme na grilovací špejle, poté je položíme vedle sebe do velké mělké mísy.
-
2
Do mixeru vlijeme sezamový olej, oloupanou cibuli a 3 stroužky česneku, sójovou omáčku, 2 lžičky palmového cukru, koriandr, kurkumu, římský kmín, vše umixujeme do hladka a směsí polijeme kuřecí špízy. Přikryjeme a dáme marinovat do ledničky nejméně na 4 hodiny, nejraději přes noc.
-
3
Chilli papričku rozkrojíme, pod tekoucí vodou odstraníme jadérka. Oloupeme a na jemno posekáme zázvor i 2 stroužky česneku. Do misky dáme arašídové máslo, rostlinný olej, lžičku palmového cukru, rozkrájenou chilli papričku, zázvor a česnek, vše důkladně promícháme.
-
4
Špízy vyjmeme z marinády a rozložíme na grilovací misku vyloženou alobalem. Přelijeme zbylou marinádou a 15 minut opékáme pod rozpáleným grilem. Průběžně obracíme, aby se maso propeklo.
-
5
Špízy podáváme teplé s arašídovou omáčkou, ozdobené snítkami čerstvého koriandru.