Slávky zapečené s rajčaty

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 450 g Rajčata
  • 20 g Petržel - nať
  • 900 g Mušle slávky
  • 175 g Sýr Feta
  • 300 ml Víno bílé
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Ocet vinný červený
  • 0.5 kávová lžička Oregano
  • 1 ks Cibule
  • 1 špetka Chilli koření mleté
  • 0.6 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 223 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 561 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 51.9 mg
  • Draslík 746.6 mg
  • Vláknina 2690.9 mg
  • Vitamín A 2690.9 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 29 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Slávky nasypeme do dřezu a drátěnkou z nich odstraníme všechny nečistoty i cizopasníky. Vyhodíme úlomky lastur a mušle, které nejsou pevně zavřené. Těsně před vařením stáhneme prsty z mušlí „vousy“ a vyhodíme je. Nestahujeme je předem, slávky by zahynuly a nehodily by se k jídlu – vaříme pouze živé mušle. Několikrát je propláchneme ve studené vodě.

  • 2

    Při vaření by se měly úplně otevřít. Ty, které se neotevřou, vyhodíme. V žádném případě se je nesnažíme otvírat silou.

  • 3

    Cibuli oloupeme a rozkrájíme nadrobno. Rajčata spaříme, oloupeme, rozřízneme, vymačkáme z nich přebytečnou tekutinu a nakrájíme je na malé kousky.

  • 4

    V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme cibuli a tři minuty opékáme. Přidáme rajčata, víno oregano, chilli a ocet. Přivedeme k varu, zmírníme teplotu a vaříme 20 minut, až hmota trochu zhoustne. Občas trochu zamícháme.

  • 5

    Troubu zapneme na 200°C (plyn na stupeň 6).

  • 6

    Do kastrolu přidáme vyprané slávky, přikryjeme a zprudka vaříme pět minut, než se mušle otevřou. Průběžně kastrolem potřásáme. Slávky vyndáme na talíř, neotevřené vyhodíme.

  • 7

    Slávky vyloupeme, maso vložíme do zapékací misky. Fetu rozdrobíme a přidáme spolu s rajčatovou omáčkou ke slávkám. Opepříme, zlehka promícháme a zapečeme 15 - 20 minut v troubě. Posypeme petrželovou natí a podáváme.

Komentáře k receptu