Muffiny z polenty a italským sýrem
Suroviny
- 150 g Polenta instantní
- 150 g Mouka polohrubá
- 150 g Sýr Parmezán
- 300 g Podmáslí
- 2 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Paprika sladká
- 0.5 kávová lžička Olej chilli
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 dl Olej olivový
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 0.08 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 705 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 40 g
- Sodík 662 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 209.5 mg
- Draslík 133.6 mg
- Vláknina 2849 mg
- Vitamín A 2849 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy nasypeme instantní polentu, prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, vše promícháme se sladkou mletou paprikou a jemně nastrouhaným sýrem (nejchutnější je Parmezán, případně ho nahradíme sýrem Pecorino, Grand Moravia či zralou Goudou).
-
2
V druhé misce vyšleháme olivový a chilli olej s vejci, postupně zašleháme husté podmáslí. Tuto tekutou směs za stálého míchání přilijeme k mouce a těsto dobře promícháme.
-
3
Formu na 12 ks muffin vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Naplníme je do dvou třetin a dáme páct do trouby, předehřáté na 180°C. Pečeme je do zlatova přibližně 20 minut. Po upečení mufiny necháme asi 2 - 3 minuty vychladnout, následně je vyjmeme a vložíme do košíčků. Podáváme teplé i studené.