Krymské jahody s citronem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 131 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 0 g
- Sodík 1 mg
- Bílkoviny 0 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 12.8 mg
- Vláknina 783.3 mg
- Vitamín A 783.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.4 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Citrony omyjeme a vylisujeme z nich šťávu. Jahody vložíme do mísy a nalijeme na ně vlažnou vodu, ve které je necháme 15 minut, vodu ještě několikrát vyměníme, až jahody zbavíme všech nečistot, poté je necháme dobře okapat. Následně z jahod odstraníme stopky, přelijeme je citronovou šťávou, necháme 2 hodiny odstát a přecedíme.
-
2
Mezitím v kastrolu uvedeme do varu vodu s cukrem. Pěnu, která se vytvoří na povrchu sebereme, přilijeme šťávu zbylou z jahod po scezení a krátce povaříme.
-
3
Do vařícího sirupu po částech přidáváme jahody. Od chvíle, kdy se sirup s jahodami začne vařit, povaříme 3 minuty, potom jahody drátěnou sběračkou vybereme.
-
4
Když jsou všechny jahody vařené, stáhneme sirup z ohně, vrátíme do něj jahody, přikryjeme a necháme 24 hodin odležet.
-
5
Jahody poté naskládáme do sklenic, zalijeme sirupem, sklenice zavíčkujeme a vyskládáme na pekáč s pečícím papírem a asi 2 cm vody. Pekáč dáme do studené trouby, 15 minut zahříváme na velkém plameni a potom 25 minut na sporo. Necháme v troubě vychladnout, nakonec uložíme na chladném místě.