Pečená plněná zelenina

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Dlouhozrnná rýže
  • 300 g Jehněčí maso mleté
  • 200 g Špenát listový čerstvý
  • 300 ml Voda pitná
  • 60 ml Olej rostlinný
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 4 ks Paprika zelená
  • 4 ks Rajčata
  • 2 ks Cuketa
  • 1.5 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 4 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Bazalka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 520 kcal
  • Sacharidy 34 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 213 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 116.1 mg
  • Draslík 886.1 mg
  • Vláknina 8321.5 mg
  • Vitamín A 8321.5 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 87 mg
  • Vitamín E 3.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibuli pokrájíme nadrobno, česnek rozdrtíme a nasekáme. Papriky podélně rozpůlíme a odstraníme semínka. Rajčata rozkrojíme, vydlabeme vnitřek, nakrájíme a odložíme do mísy. Cukety podélně rozřízneme, vydlabeme, vnitřek drobně pokrájíme a přidáme do mísy. Špenát opláchneme a necháme okapat. Lístky bazalky posekáme nahrubo. V osolené vodě uvaříme rýži do měkka, scedíme.

  • 2

    Na polovině oleje zpěníme cibuli, přidáme mleté jehněčí maso a smažíme, až maso zhnědne. Stále mícháme, aby se smažilo rovnoměrně. Usmažené maso s cibulí vložíme na chvíli do cedníku, abychom se zbavili přebytečného tuku.

  • 3

    Pokrájené vnitřky ze zeleniny smažíme v kastrolu na zbylém oleji s česnekem, až vše změkne. Poté vmícháme špenát, sůl, pepř a dvě minuty na plameni mícháme. Směs odstavíme, vmícháme do ní rýži, mleté maso, rozšlehané vejce a bazalku. Touto směsí plníme papriky, rajčata i cukety.

  • 4

    Do pekáče s pečicím papírem naskládáme vedle sebe papriky a cukety tak, aby zbylo místo i pro rajčata, která přidáme později. Pekáč zakryjeme alobalem, vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme asi 15 minut. Poté přidáme plněná rajčata a ještě pečeme, než zelenina změkne. Nakonec sejmeme alobal a dopečeme, až nádivka zhnědne.

Komentáře k receptu