Pečená plněná zelenina
Suroviny
- 100 g Dlouhozrnná rýže
- 300 g Jehněčí maso mleté
- 200 g Špenát listový čerstvý
- 300 ml Voda pitná
- 60 ml Olej rostlinný
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 4 ks Paprika zelená
- 4 ks Rajčata
- 2 ks Cuketa
- 1.5 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 4 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Bazalka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 520 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 35 g
- Sodík 213 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 116.1 mg
- Draslík 886.1 mg
- Vláknina 8321.5 mg
- Vitamín A 8321.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 87 mg
- Vitamín E 3.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli pokrájíme nadrobno, česnek rozdrtíme a nasekáme. Papriky podélně rozpůlíme a odstraníme semínka. Rajčata rozkrojíme, vydlabeme vnitřek, nakrájíme a odložíme do mísy. Cukety podélně rozřízneme, vydlabeme, vnitřek drobně pokrájíme a přidáme do mísy. Špenát opláchneme a necháme okapat. Lístky bazalky posekáme nahrubo. V osolené vodě uvaříme rýži do měkka, scedíme.
-
2
Na polovině oleje zpěníme cibuli, přidáme mleté jehněčí maso a smažíme, až maso zhnědne. Stále mícháme, aby se smažilo rovnoměrně. Usmažené maso s cibulí vložíme na chvíli do cedníku, abychom se zbavili přebytečného tuku.
-
3
Pokrájené vnitřky ze zeleniny smažíme v kastrolu na zbylém oleji s česnekem, až vše změkne. Poté vmícháme špenát, sůl, pepř a dvě minuty na plameni mícháme. Směs odstavíme, vmícháme do ní rýži, mleté maso, rozšlehané vejce a bazalku. Touto směsí plníme papriky, rajčata i cukety.
-
4
Do pekáče s pečicím papírem naskládáme vedle sebe papriky a cukety tak, aby zbylo místo i pro rajčata, která přidáme později. Pekáč zakryjeme alobalem, vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme asi 15 minut. Poté přidáme plněná rajčata a ještě pečeme, než zelenina změkne. Nakonec sejmeme alobal a dopečeme, až nádivka zhnědne.