Pečená jehněčí kýta se zeleninou
Suroviny
- 800 g Brambory
- 30 g Máslo čerstvé
- 300 g Rajčata
- 200 g Fazole
- 60 ml Víno červené
- 350 ml Vývar drůbeží
- 40 ml Olej rostlinný
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 ks Citrony
- 2 ks Bobkový list
- 3 ks Šalotka
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1.5 l Voda pitná
- 1 kg Jehněčí kýta
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 805 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 38 g
- Sodík 511 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 116 mg
- Draslík 1507.6 mg
- Vláknina 9214.8 mg
- Vitamín A 9214.8 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 39.7 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mladé fazole (flažolet) propláchneme, zalijeme vodou a necháme namočené přes noc. Syrové brambory oloupeme a rozkrájíme na kostičky. Šalotky nakrájíme nadrobno, fazolky očistíme a pokrájíme. Rajčata krájíme na kostky, petrželovou nať nasekáme na jemno. Opláchnutý citron rozkrájíme na plátky a vyjmeme případné pecičky. Jehněčí kýtu očistíme, vykostíme a zbavíme tuku. Maso osolíme, opepříme, posypeme lístky rozmarýnu a poklademe plátky citronu. Poté maso zarolujeme a ovineme potravinářským provázkem. Roládu potřeme rozpuštěným máslem. Česnek nakrájíme na klínky a prošpikujeme jím maso.
-
2
Fazole pod poklicí vaříme na mírném ohni s česnekem a bobkovým listem (fazole se do měkka vaří zhruba 75 – 80 minut). Uvařené fazole scedíme, necháme okapat, poté odstraníme bobkové listy. Fazole držíme v teple.
-
3
V mezičase vložíme maso na mřížku do pekáče a v troubě předehřáté na 180°C pečeme, až je maso měkké.
-
4
Brambory vložíme do vroucí osolené vody a vaříme zhruba 10 minut, poté scedíme a držíme na teple.
-
5
Z upečeného masa sejmeme provázek, maso přikryjeme alobalem a držíme v teple.
-
6
Na oleji v kastrolu smažíme šalotky, přidáme rajčata a smažíme asi 4 minuty, přimícháme fazole, sůl, pepř a nať. Zamícháme, pod poklicí podusíme ještě asi 3 minuty. Poté přimícháme brambory a prohřejeme.
-
7
Pekáč s výpekem dáme na sporák, přilijeme horký vývar a víno. Ze stěn a dna pekáče seškrábeme výpečky, vmícháme je do vývaru, provaříme.
-
8
Maso rozkrájíme na plátky, na mísu navrstvíme fazole s brambory, poklademe plátky masa, v omáčníku podáváme vinnou omáčku.