Pečená jehněčí kýta se zeleninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 800 g Brambory
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 300 g Rajčata
  • 200 g Fazole
  • 60 ml Víno červené
  • 350 ml Vývar drůbeží
  • 40 ml Olej rostlinný
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 ks Citrony
  • 2 ks Bobkový list
  • 3 ks Šalotka
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 kg Jehněčí kýta
  • 3 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 805 kcal
  • Sacharidy 57 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 511 mg
  • Bílkoviny 45 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 116 mg
  • Draslík 1507.6 mg
  • Vláknina 9214.8 mg
  • Vitamín A 9214.8 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 39.7 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mladé fazole (flažolet) propláchneme, zalijeme vodou a necháme namočené přes noc. Syrové brambory oloupeme a rozkrájíme na kostičky. Šalotky nakrájíme nadrobno, fazolky očistíme a pokrájíme. Rajčata krájíme na kostky, petrželovou nať nasekáme na jemno. Opláchnutý citron rozkrájíme na plátky a vyjmeme případné pecičky. Jehněčí kýtu očistíme, vykostíme a zbavíme tuku. Maso osolíme, opepříme, posypeme lístky rozmarýnu a poklademe plátky citronu. Poté maso zarolujeme a ovineme potravinářským provázkem. Roládu potřeme rozpuštěným máslem. Česnek nakrájíme na klínky a prošpikujeme jím maso.

  • 2

    Fazole pod poklicí vaříme na mírném ohni s česnekem a bobkovým listem (fazole se do měkka vaří zhruba 75 – 80 minut). Uvařené fazole scedíme, necháme okapat, poté odstraníme bobkové listy. Fazole držíme v teple.

  • 3

    V mezičase vložíme maso na mřížku do pekáče a v troubě předehřáté na 180°C pečeme, až je maso měkké.

  • 4

    Brambory vložíme do vroucí osolené vody a vaříme zhruba 10 minut, poté scedíme a držíme na teple.

  • 5

    Z upečeného masa sejmeme provázek, maso přikryjeme alobalem a držíme v teple.

  • 6

    Na oleji v kastrolu smažíme šalotky, přidáme rajčata a smažíme asi 4 minuty, přimícháme fazole, sůl, pepř a nať. Zamícháme, pod poklicí podusíme ještě asi 3 minuty. Poté přimícháme brambory a prohřejeme.

  • 7

    Pekáč s výpekem dáme na sporák, přilijeme horký vývar a víno. Ze stěn a dna pekáče seškrábeme výpečky, vmícháme je do vývaru, provaříme.

  • 8

    Maso rozkrájíme na plátky, na mísu navrstvíme fazole s brambory, poklademe plátky masa, v omáčníku podáváme vinnou omáčku.

Komentáře k receptu