Jehněčí maso se zeleninou zapečené s bramborovou kaší
Suroviny
- 500 g Jehněčí maso mleté
- 150 g Celer řapíkatý
- 250 g Pórek
- 100 g Čočka sterilovaná
- 500 g Brambory
- 500 g Pastinák
- 50 g Máslo čerstvé
- 400 ml Hovězí vývar základní
- 80 ml Mléko plnotučné
- 30 ml Olej rostlinný
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 3 ks Mrkev kořen
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Rajčatový protlak
- 1 polévková lžíce Worcester
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 827 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 49 g
- Sodík 571 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 108.3 mg
- Draslík 1212.8 mg
- Vláknina 33690.5 mg
- Vitamín A 33690.5 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.2 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 148.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli nakrájíme nadrobno, očištěnou mrkev nastrouháme nahrubo, 3 očištěné řapíky celeru nakrájíme na plátky, očištěný pórek nakrájíme na kolečka, propláchneme a necháme okapat. Petrželovou nať nasekáme najemno. Čočku slijeme a necháme okapat. Brambory a pastinák oloupeme a nakrájíme na kousky.
-
2
Na oleji zpěníme cibuli, když zesklovatí, přimícháme mleté jehněčí maso a za stálého míchání smažíme dozlatova. Poté přidáme mrkev, celer, pórek, rajčatový protlak a zarestujeme. Do směsi vmícháme čočku, vývar a worcester. Pod poklicí na mírném plameni dusíme zhruba 20 minut. Před koncem dušení vmícháme nať, sůl a pepř.
-
3
V mezičase uvaříme brambory s pastinákem v osolené vodě doměkka. Poté slijeme, přidáme máslo a rozšťoucháme, během toho přidáváme horké mléko. Vymícháme hladkou kaši.
-
4
Masovou směs přeložíme do zapékací mísy, na směs navrstvíme kaši, uhladíme a v předehřáté troubě zapékáme asi 20 minut.