Kapustová polévka se slaninou a česnekem
Suroviny
- 500 g Kapusta
- 100 g Uzená slanina bez kůže
- 3 g Bobkový list
- 20 g Petržel kudrnka
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Vegeta
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Vývar zeleninový
- 5 dl Mléko plnotučné
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 314 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 14 g
- Sodík 1852 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 19.3 mg
- Draslík 545.2 mg
- Vláknina 7682.3 mg
- Vitamín A 7682.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.3 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 777.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kapustu dobře očistíme, opláchneme pod tekoucí studenou vodou a nakrájíme na tenké nudličky. Do hrnce dáme drobně pokrájenou uzenou slaninu, osmažíme do křupava. Následně posypeme moukou, za stálého míchání připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem a dobře promícháme. Vložíme rozkrájenou kapustu, osolíme, opepříme, ochutíme Vegetou, vložíme bobkový list a oloupaný prolisovaný česnek.
-
2
Přiklopíme, povaříme kapustu do měkka. Před dovařením přidáme nasekanou petrželku, přilijeme mléko, zamícháme a přivedeme k varu. Potom ihned odstavíme.
-
3
Podáváme v jednotlivých polévkových miskách.