Fazolová polévka se zelím a zeleninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 250 g Fazole
  • 100 g Uzená slanina bez kůže
  • 300 g Zeleninová směs jarní - mražená
  • 3 g Bobkový list
  • 200 g Brambory
  • 250 g Zelí kysané
  • 30 g Petržel - nať
  • 40 ml Olej slunečnicový
  • 1 kávová lžička Vegeta
  • 1 kávová lžička Paprika žlutá
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 5 l Voda pitná
  • 8 polévková lžíce Smetana zakysaná15%
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 223 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 81 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 222.1 mg
  • Vláknina 7170.9 mg
  • Vitamín A 7170.9 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24.2 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dobře probrané a opláchnuté fazole dáme do hrnce se dvěma litry studené vody, necháme celou noc namáčet. Cibuli s česnekem oloupeme, rozkrájíme na plátky, v hrnci na rozpáleném oleji osmahneme do zlatova. Přidáme drobně pokrájenou uzenou slaninu, osmažíme do křupava. Vsypeme zeleninu, bobkový list, scezené fazole, zalijeme třemi litry vody, povaříme 30 minut. Vložíme oloupané a na malé kostičky nakrájené brambory. Posypeme mletou paprikou, povaříme do měkka, nakonec přidáme zelí i se šťávou a pod poklici pokračujeme ve vaření tak dlouho, až jsou všechny suroviny měkké. Vaříme dalších asi 25 - 30 minut.

  • 2

    Před dovařením ochutíme polévku solí, pepřem, Vegetou, vsypeme nasekanou petrželovou nať a odstavíme ze sporáku.

  • 3

    Teplou polévku podáváme v jednotlivých polévkových miskách Na povrch každé porce dáme lžící zakysané smetany.

Komentáře k receptu