Fazolová polévka se zelím a zeleninou
Suroviny
- 250 g Fazole
- 100 g Uzená slanina bez kůže
- 300 g Zeleninová směs jarní - mražená
- 3 g Bobkový list
- 200 g Brambory
- 250 g Zelí kysané
- 30 g Petržel - nať
- 40 ml Olej slunečnicový
- 1 kávová lžička Vegeta
- 1 kávová lžička Paprika žlutá
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 5 l Voda pitná
- 8 polévková lžíce Smetana zakysaná15%
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 223 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 7 g
- Sodík 81 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 222.1 mg
- Vláknina 7170.9 mg
- Vitamín A 7170.9 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.2 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dobře probrané a opláchnuté fazole dáme do hrnce se dvěma litry studené vody, necháme celou noc namáčet. Cibuli s česnekem oloupeme, rozkrájíme na plátky, v hrnci na rozpáleném oleji osmahneme do zlatova. Přidáme drobně pokrájenou uzenou slaninu, osmažíme do křupava. Vsypeme zeleninu, bobkový list, scezené fazole, zalijeme třemi litry vody, povaříme 30 minut. Vložíme oloupané a na malé kostičky nakrájené brambory. Posypeme mletou paprikou, povaříme do měkka, nakonec přidáme zelí i se šťávou a pod poklici pokračujeme ve vaření tak dlouho, až jsou všechny suroviny měkké. Vaříme dalších asi 25 - 30 minut.
-
2
Před dovařením ochutíme polévku solí, pepřem, Vegetou, vsypeme nasekanou petrželovou nať a odstavíme ze sporáku.
-
3
Teplou polévku podáváme v jednotlivých polévkových miskách Na povrch každé porce dáme lžící zakysané smetany.