Sbitěň, staroruský léčivý nápoj
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 144 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 0 g
- Sodík 13 mg
- Bílkoviny 0 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 33.1 mg
- Vláknina 898.5 mg
- Vitamín A 898.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.5 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V kastrolku s 300 ml vody rozpustíme a povaříme med. Odděleně svaříme 300 ml vody s cukrem, oba odvary slijeme a společně vaříme 20 minut a uložíme v teple. Zbytek vody uvedeme do varu, přidáme 3 lžičky sušené třezalky, 6 hřebíčků, 6 zrnek pepře, nahrubo nastrouhaný zázvor z půlky středně velkého kořene, lžíci máty a vaříme 10 minut.
-
2
Odvar z koření pak necháme přikrytý asi čtvrt hodiny vyluhovat, pak ho přecedíme a přilijeme do odvaru cukru a medu.
-
3
Sbitěň dobře promícháme a teplou podáváme v zimě proti nachlazení.