Arménská zapékaná jablka s ořechy
Suroviny
- 30 g Cukr skořicový
- 200 g Jádra lískových ořechů
- 200 ml Voda pitná
- 200 ml Šlehačka
- 16 kávová lžička Marmeláda meruňková
- 8 ks Jablka
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 211 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 2 g
- Sodík 3 mg
- Bílkoviny 1 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 3 mg
- Draslík 217.4 mg
- Vláknina 7875.5 mg
- Vitamín A 7875.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.9 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 73.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vyzrálá jablka omyjeme, seřízneme vršky a vykrojíme jádřince. Dutinu vysypeme skořicovým cukrem, přidáme 2 lžičky meruňkové zavařeniny, 1 lískový ořech a navrch hoblinku másla.
-
2
Jablka vložíme do zapékací misky, mírně podlijeme vodou s citronovou šťávou, posypeme cukrem a vložíme do mírně vyhřáté trouby, ve které je zvolna upečeme. Při pečení poléváme vypečenou šťávou.
-
3
Mezitím ušleháme šlehačku s moučkovým cukrem a nastrouháme zbytek lískových oříšků.
-
4
Zapékaná jablka podáváme vlažná, přelitá vypečenou šťávou, zdobená šlehačkou a posypaná mletými ořechy.