Ušalbit, arménské mandlové pečivo
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 638 kcal
- Sacharidy 96 g
- Tuky 25 g
- Sodík 15 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 78 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 366.9 mg
- Vláknina 12200 mg
- Vitamín A 12200 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 13.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Půl kilogramu mandlí spaříme a oloupeme, 400 g nastrouháme a zbytek rozdělíme na půlky. Z bílků ušleháme sníh.
-
2
Do 100 ml horké vody nasypeme cukr, přidáme ušlehané bílky a nastrouhané mandle. Hmotu zahříváme 15 minut při teplotě 40°C, dokud se cukr nerozpustí. Pak sejmeme z ohně, necháme vychladnout a postupně za stálého míchání přidáváme hladkou mouku. Pak mícháme ještě asi 10 minut.
-
3
Cukrářským kornoutem stříkáme na plech s pečícím papírem malé placičky, do středu každé položíme půlku oloupané mandle. Pečeme asi půl hodiny na velmi slabém ohni.
-
4
Mezitím z 6 lžic moučkového cukru a 3 lžic horké vody utřeme cukrovou polevu.
-
5
Hotové vychladlé sušenky potřeme cukrovou polevou a podáváme.