Klasické kynuté houskové knedlíky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 439 kcal
- Sacharidy 87 g
- Tuky 3 g
- Sodík 557 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 49.1 mg
- Draslík 130 mg
- Vláknina 6597.6 mg
- Vitamín A 6597.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy si nasypeme 500 g hrubé mouky, ochutíme ji 1 lžičkou soli, do mouky uděláme důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, posypeme je 0,5 lžičkou cukru a zalijeme 1 dl vlažné vody. Než vzejde kvásek, pokrájíme 2 rohlíky na kostičky. Když jsou kvasnice vykynuté, přidáme k mouce vejce, promícháme a postupně dolijeme 1,5 dl vlažné vody. Těsto důkladně vypracujeme, mísu zakryjeme čistou utěrkou a necháme těsto kynout v teple asi 35-40 minut.
-
2
Poté těsto vyklopíme na pomoučený vál, zlehka ho rozválíme na silnější placku, pokryjeme ho kostičkami rohlíků, těsto svineme a znovu rukama uhněteme. Těsto musí být polotuhé, vláčné a nesmí se lepit. Rozdělíme ho na 2 díly, z každého vyválíme šišku knedlíku o průměru přibližně 8-10 cm. Knedlíky poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme dalších 15-20 minut znovu vykynout.
-
3
Ve velkém oválném hrnci si přivedeme k varu 3-4 litry vody s 0,5 lžicí soli. Jakmile se voda začne vařit, vložíme do ní jednu šišku knedlíku, po chvíli zmírníme teplotu a knedlík vaříme 20 minut. Hrnec částečně zakryjeme, dáme pozor, aby nám voda nevykypěla. Když je knedlík dobře vykynutý, po chvilce vyplave na povrch. Po 10 minutách ho opatrně otočíme a vaříme dalších 10 minut. Uvařený knedlík opatrně vyjmeme děrovanou naběračkou a dáme na mělkou mísu. Do té samé vody dáme vařít stejným způsobem i druhý knedlík. Uvařený knedlík několikrát propíchneme špejlí a horký potřeme plátkem čerstvého másla. Knedlíky nakrájíme nití na plátky a podáváme je jako přílohu.