Knedlíčky s uzeným po tyrolsku
Suroviny
- 150 g Uzené maso vařené
- 90 g Slanina vepřová
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 5 ks Žemle tuková
- 2 ks Šalotka
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 3 l Voda pitná
- 2.5 dl Mléko polotučné
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 654 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 38 g
- Sodík 625 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 144.2 mg
- Draslík 413.2 mg
- Vláknina 465.8 mg
- Vitamín A 465.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Polotvrdé žemle rozkrájíme na kostičky a vložíme do mísy. Slaninu i uzené vařené maso pokrájíme na nudličky. Petrželovou nať omyjeme, drobně pokrájíme. Šalotky očistíme a drobně pokrájíme. V pánvi osmažíme slaninu, jakmile začne růžovět, přimícháme šalotku, zpěníme ji a přidáme petrželku. Vše osmažíme téměř do zlatova, po chvíli vyklopíme do mísy s žemlemi. V misce vyšleháme vejce se solí, pepřem, přilijeme mléko, prošleháme a směs vlijeme na rohlíky. Promícháme, přidáme mouku, uzené maso, vejce a těsto důkladně promísíme, poté je necháme asi 20 minut odpočinout. Jeden bílek vyšleháme na pevný sníh a zlehka zapracujeme do těsta. V hrnci přivedeme k varu asi 3 litry osolené vody.
-
2
Z těsta mokrýma rukama vytvarujeme knedlíčky ve tvaru šišek o průměru přibližně 4 cm, dlouhé asi 8 cm. Vhazujeme je opatrně do vody a pomalu je vaříme po dobu 12 minut. Knedlíčky během vaření promícháváme. Uvařené vyjmeme děrovanou naběračkou a hned podáváme.