Lahodné špenátové noky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 500 g Špenát listový čerstvý
  • 80 g Sýr Parmezán
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Rohlíky bílé
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 2.5 l Voda pitná
  • 2.5 dl Mléko polotučné
  • 7 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • 0.5 polévková lžíce Šalvěj
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 736 kcal
  • Sacharidy 47 g
  • Tuky 46 g
  • Sodík 1551 mg
  • Bílkoviny 38 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 321 mg
  • Draslík 1515.3 mg
  • Vláknina 15312.5 mg
  • Vitamín A 15312.5 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 70.3 mg
  • Vitamín E 5.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 42.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Polotvrdé rohlíky nakrájíme na kostičky, vložíme do mísy a zalijeme vařícím mlékem. (Mléko musí rohlíky téměř zalít.) Necháme je poté namočené asi 20 minut. Omyté špenátové listy pokrájíme, dáme do rendlíku a krátce pod poklicí podusíme. Jakmile špenát pustí vodu, dusíme ho asi 5 minut. Poté scedíme, necháme okapat a dáme do mixéru. Přidáme z mléka vymačkané rohlíky a rozmixujeme na polohrubou směs.

  • 2

    Do mísy vložíme vejce, rozkvedláme vidličkou, přidáme špenát s rohlíky, sůl, pepř a postupně budeme přisypávat hrubou mouku (5 - 7 lžic). Těsto mícháme do té doby, ane se přestane lepit na stěny nádoby, mělo by být polotuhé.

  • 3

    V hrnci přivedeme k varu asi 2,5 litru vody. V rendlíku roztopíme máslo, do něj přimícháme omyté a pokrájené lístky šalvěje. Do misky nastrouháme Parmezán.

  • 4

    Jakmile se začne vařit voda, lžičkou vykrajujeme noky a vhazujeme je do vroucí vody. Promícháme, když vyplavou na povrch, vyjmeme je děrovanou naběračkou, dáme na talíře, polijeme bylinkovým máslem, posypeme Parmezánem a hned podáváme.

Komentáře k receptu