Lahodné špenátové noky
Suroviny
- 500 g Špenát listový čerstvý
- 80 g Sýr Parmezán
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Rohlíky bílé
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 2.5 l Voda pitná
- 2.5 dl Mléko polotučné
- 7 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 0.5 polévková lžíce Šalvěj
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 736 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 46 g
- Sodík 1551 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 321 mg
- Draslík 1515.3 mg
- Vláknina 15312.5 mg
- Vitamín A 15312.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 70.3 mg
- Vitamín E 5.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 42.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Polotvrdé rohlíky nakrájíme na kostičky, vložíme do mísy a zalijeme vařícím mlékem. (Mléko musí rohlíky téměř zalít.) Necháme je poté namočené asi 20 minut. Omyté špenátové listy pokrájíme, dáme do rendlíku a krátce pod poklicí podusíme. Jakmile špenát pustí vodu, dusíme ho asi 5 minut. Poté scedíme, necháme okapat a dáme do mixéru. Přidáme z mléka vymačkané rohlíky a rozmixujeme na polohrubou směs.
-
2
Do mísy vložíme vejce, rozkvedláme vidličkou, přidáme špenát s rohlíky, sůl, pepř a postupně budeme přisypávat hrubou mouku (5 - 7 lžic). Těsto mícháme do té doby, ane se přestane lepit na stěny nádoby, mělo by být polotuhé.
-
3
V hrnci přivedeme k varu asi 2,5 litru vody. V rendlíku roztopíme máslo, do něj přimícháme omyté a pokrájené lístky šalvěje. Do misky nastrouháme Parmezán.
-
4
Jakmile se začne vařit voda, lžičkou vykrajujeme noky a vhazujeme je do vroucí vody. Promícháme, když vyplavou na povrch, vyjmeme je děrovanou naběračkou, dáme na talíře, polijeme bylinkovým máslem, posypeme Parmezánem a hned podáváme.