Knedlíčky místo bonbónů
Suroviny
- 15 g Višně
- 15 g Brusinky sušené
- 100 g Tvaroh jemný
- 300 g Mouka pšeničná hrubá
- 1 ks Rohlíky bílé
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 4 l Voda pitná
- 1.5 dl Voda pitná
- 6 polévková lžíce Mandle loupané
- 6 polévková lžíce Vlašské ořechy
- 1 polévková lžíce Cukr třtinový
- 0.29 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Sirup javorový
- 0.5 polévková lžíce Cukr vanilka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 568 kcal
- Sacharidy 77 g
- Tuky 18 g
- Sodík 87 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 279.4 mg
- Draslík 77.4 mg
- Vláknina 5082 mg
- Vitamín A 5082 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kandované višně pokrájíme na poloviny. Sušené brusinky omyjeme, dáme do misky, zalijeme studenou vodou a necháme namočené asi 15 minut, pak je scedíme a necháme okapat. Jemný tukový rohlík - loupák nakrájíme na kostičky.
-
2
V pánvi rozpálíme máslo a kostičky rohlíku osmažíme dozlatova. Čtyři lžíce loupaných mandlí a 4 lžíce vlašských ořechů pomeleme na masovém strojku. Dvě lžíce loupaných mandlí a 2 lžíce vlašských ořechů pokrájíme na menší kousky a odložíme do misky. Ze dvou vaječných bílků vyšleháme tuhý sníh.
-
3
Do mísy dáme měkký tvaroh, přidáme 3 žloutky, třtinový a vanilkový cukr, mleté mandle s ořechy a směs důkladně utřeme dohladka. Do utřené směsi postupně přisypáváme hrubou mouku, až se pěkně spojí. Přidáme osmažené rohlíky, pokrájené mandle s ořechy, brusinky, višně a znovu vše dobře promísíme. Nakonec zapracujeme sníh z bílků.
-
4
Nastříháme potravinářskou fólii, přibližně 30 x 20 cm. Těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme ho na dvě části, z každé vytvarujeme váleček přibližně o průměru 4 cm. Váleček těsta vložíme na střed fólie, zabalíme a konce dobře zakroutíme. Váleček - knedlík ve fólii upravíme do požadovaného tvaru. Takto připravíme i druhý váleček. V hrnci přivedeme k varu asi 3 litry vody. Zabalené knedlíky opatrně vložíme do vroucí vody, snížíme teplotu a pomalu je vaříme přibližně 25-30 minut.
-
5
Uvařené knedlíky opatrně rozbalíme a necháme vychladnout. Poté je nakrájíme na plátky silné do 2 cm. Plátky knedlíku dáme na mísu, pokapeme javorovým sirupem a servírujeme.