Vepřové kotlety szegedinské
Suroviny
- 400 g Zelí hlávkové bílé
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 80 g Sádlo škvařené
- 150 ml Smetana
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paprika sladká
- 0.5 kávová lžička Paprika pálivá
- 4 ks Vepřové kotlety
- 1 ks Cibule
- 1 ks Jablka
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Ocet
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 503 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 34 g
- Sodík 478 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 88.4 mg
- Draslík 606.2 mg
- Vláknina 7750 mg
- Vitamín A 7750 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.8 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zelí nakrájíme, uvaříme ve slané vodě a scedíme.
-
2
Vepřové kotlety u kosti a po obvodu mělce nařízneme, lehce naklepeme a osolíme. Drobně pokrájenou cibuli usmažíme dozlatova v pánvi na rozpáleném sádle, vmícháme mletou papriku, hned přidáme kotlety, které jsme po obou stranách poprášili moukou, lehce je po obou stranách opečeme, přisolíme a trochu podlijeme několika lžícemi vody. Zakryjeme pokličkou a dusíme asi 40 minut. Při dušení je obracíme a podléváme vodou.
-
3
Oloupané jablko nakrájíme na nudličky a přidáme k masu spolu s octem, cukrem a zelím. Ještě chvíli dusíme.
-
4
Měkké kotlety vyjmeme, šťávu zjemníme smetanou, v níž jsme rozkvedlali zbylou mouku a za stálého míchání povaříme asi 5 minut.
-
5
Vrátíme kotlety, prohřejeme je a podáváme.