Bramborové knedlíky s pórkem a chilli papričkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Pórek
  • 500 g Brambory
  • 200 g Mouka pšeničná hrubá
  • 70 g Mouka polohrubá
  • 1 kávová lžička Ocet
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 ks Kypřící prášek do pečiva
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 5 l Voda pitná
  • 7 dl Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Mateřídouška
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 467 kcal
  • Sacharidy 75 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 898 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 134.7 mg
  • Draslík 697.4 mg
  • Vláknina 12270 mg
  • Vitamín A 12270 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 25.3 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěný omytý pórek podélně rozkrojíme na 4 části a pokrájíme na tenké nudličky. Čerstvou mateřídoušku omyjeme, otrháme drobné lístky a posekáme je nadrobno. (Můžeme popoužít i lístky sušené mateřídoušky). V pánvi rozpustíme máslo, pórek krátce podusíme, když změkne, přimícháme mateřídoušku. Chilli papričku omyjeme, rozpůlíme, odstraníme semínka a pokrájíme na drobné kousky. Připravíme 4 kusy potravinářské fólie o rozměrech přibližně 30 x 20 cm. Ve velkém hrnci přivedeme k varu 4 - 5 litrů vody se lžicí soli, ve které budeme vařit knedlíky.

  • 2

    Omyté brambory oloupeme, vložíme do druhého hrnce, zalijeme je 7 dl vody a uvaříme do měkka. Scedíme je a šťouchadlem rozmačkáme skoro na kaši. Posypeme je práškem do pečiva, pokapeme octem, promícháme, poté přidáme vejce, sůl a znovu brambory rozšťoucháme. Postupně přisypáváme mouku a těsto propracujeme. Poté položíme na pomoučený vál a ještě jednou dobře uhněteme. Těsto by mělo být polotuhé a vláčné. Rozdělíme ho na 4 části, ze kterých vyvoříme čtyři bochánky. Každý zlehka rozválíme na placku, silnou přibližně 3 cm. Dvě placky pokryjeme pórkem a zbylé 2 posypeme chilli papričkou. Poté každou placku zvlášť srolujeme a zlehka vypracujeme. Utvoříme 4 válečky o průměru asi 5 cm, každý váleček zabalíme do potravinářské fólie, tu na koncích dobře zakroutíme. Knedlíky ještě ve fólii dotvarujeme. Vložíme je do vroucí vody (musí mít dost místa) a při mírné teplotě (kdy voda bude jen probublávat) je vaříme 30 minut. Po 15 minutách knedlíky ve vodě otočíme.

  • 3

    Uvařené knedlíky vyjmeme z vody, opatrně je rozbalíme a rozkrájíme na plátky, které narovnáme ozdobně na talíře tak, že je barevně střídáme. Podáváme jako přílohu k uzeným, pečeným masům nebo k různě upravené zelenině.

Komentáře k receptu